Silvicultorii vor picheta Ministerul Mediului si Padurilor

Confederatia Consilva va picheta in 24, 28 si 29 septembrie Ministerul Mediului si Padurilor (MMP), solicitand modificarea ordinului privind constituirea si autorizarea ocoalelor silvice, care potrivit sindicatelor urmareste aservirea neconditionata de catre minister a personalului silvic al Romsilva, informeaza Mediafax.

Silvicultorii cer modificarea si stoparea de urgenta a aplicarii Ordinului ministrului Mediului si Padurilor 904/2010, care incalca prevederile Constitutiei, Codului Muncii, Codului silvic si Legii privind Statutul personalului silvic, se arata intr-un comunicat de joi al Consilva.

"Ordinul urmareste aservirea neconditionata de catre minister a intregului personal silvic al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, implicit a acestei regii. Prin aplicarea ordinului, personalul silvic poate fi epurat de catre minister, prin inspectoratele teritoriale ale acestuia, pe diverse criterii", sustin reprezentantii sindicalistilor.

Silvicultorii mai cer reconsiderarea de catre minister a rolului si importantei silvicultorilor, avand in vedere atat rezultatele economice si financiare obtinute in gospodarirea padurilor cat si sacrificiile de care dau dovada in mentinerea integritatii acestora.

Patru padurari au fost ucisi

In perioada 1990-2010 patru padurari au fost omorati si 300 de padurari, tehnicieni si ingineri silvici au suferit vatamari corporale grave in urma loviturilor primite de la infractorii surprinsi furand lemn din padure.

Silvicultorii solicita MMP sa permita Regiei Nationale a Padurilor ca salariul mediu al angajatilor de la aceasta regie sa ajunga la nivelul salariului pe mediu pe economie (in prezent este cu 550 de lei mai mic) si sa nu se mai ia masuri de disponibilizare a acestui personal.

Stoparea distrugerii padurilor in sectorul privat si asigurarea de fonduri pentru impadurirea a 80.000 ha/an de terenuri afectate conform Legii privind Codul silvic este o alta cerere a sindicalistilor.

Inundatiile din lunile iunie-iulie 2010 au afectat 40 de judete, soldandu-se cu 25 de victime omenesti si provocand pagube materiale de 868 de milioane de euro. Inundatiile au fost provocate de cantitatile mari de precipitatii, dar au capatat amploarea unui dezastru national din cauza lipsei padurilor, se arata in comunicat.

Silvicultorii cer stoparea retrocedarilor abuzive de paduri, consolidarea si sustinerea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, principalul factor de mentinere si gospodarire durabila a padurilor din Romania.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri