Toata populatia Romaniei va avea acces la serviciile de salubritate pana in 2017, potrivit declaratiilor facute in cadrul seminarului “Solutii germane pentru sectorul de management al deseurilor”, organizat de Camera de Comert Romano-Germana (AHK).
Romania si-a stabilit cateva tinte pretentioase in domeniul gestionarii deseurilor. Una dintre aceasta este accesul populatiei la servicii de salubritate in proportie de 100% pana in 2017”, a declarat presedintele AHK, Sebastian Metz, in cadrul seminarului “Solutii germane pentru sectorul de management al deseurilor”.
Potrivit consilierului personal al ministrului mediului si schimbarilor climatice, Nicoleta Chiriac, se spera ca prin implementrarea proiectelor realizate cu fonduri europene prin POS Mediu sa se reuseasca acoperirea intregii tara cu servicii de salubritate. In acest moment 85% din mediul urban si aproximativ 50% – 60% din zona rurala beneficiaza de servicii de salubritate.
In afara de realizarea infractucturii necesare vom introduce si anumite instrumente care sa oblige populatia sa respecte colectara separata a deseurilor pe tipuri de material. Este mai dificil pe partea de dezvoltare a pietei de material reciclabile. Din pacate, anul acesta, criza financiara pune in imposibilitate acordarea unor bonusuri sau reduceri de TVA firmelor implicate in reciclarea materialelor provenite din deseuri. Insa actionam pe partea cealata prin taxe la depozitare si prin aducerea deseurilor colectate separat la acea calitatea care sa permita evitarea importurilor de deseuri pentru anumite procese tehnologice”, a declarat Nicoleta Chiriac.
Un alt obiectiv asumat si amintit de reprezentantul Ministerului Mediului a fost revizuirea Planului National de Gestionare a Deseurilor 2014 – 2020 si implementarea unui soft privind trasabilitatea deseurilor. “Caietul de sarcini este in curs de elaborare, iar finantarea va fi realizata prin POS Mediu”, a mai spus Chiriac,
Referindu-se la deseurile de cianuri rezultate din activitatea de minerit a ceasta a specificat ca acestea nu sunt incluse in Directiva Cadru a deseurilor.
Din pacate Directiva Cadru a deseurilor exclude din domeniul sau deseurile rezultate din extractii. Ele sunt gestionate de ANRM si Ministerul Economiei. Noi (Ministerul Mediului –n.r.) doar le inregistram cantitativ. Avem doua obligatii fata de deseurile acestea si fata de procesul tehnologic: una este referitoare la raportarea unor date, pentru a avea o vedere de ansamblu a intregii situatii a deseurilor in Romania, iar cealata se refera la partea de autorizare. Partea de gestionare este urmarita si stabilita de ANRM”, a explicat Nicoleta Chiriac.