Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, susține că graba de a folosi combustibilii fosili din cauza războiului din Ucraina este „o nebunie” și amenință obiectivele climatice globale.
Invazia Ucrainei a determinat creșteri rapide ale prețurilor la cărbune, petrol și gaze, în timp ce țările se străduiesc să înlocuiască sursele rusești.
Dar Antonio Guterres avertizează că aceste măsuri pe termen scurt ar putea „închide fereastra” asupra obiectivelor climatice de la Paris, potrivit bbc.com
El solicită, de asemenea, țărilor, inclusiv Chinei, să elimine complet cărbunele până în 2040.
În primul său discurs important despre climă și energie de la COP26, Guterres nu ezită să spună că progresul limitat realizat la Glasgow este insuficient pentru a evita schimbările climatice periculoase.
Guterres spune că graba de a găsi alternative la combustibilii ruși este o amenințare la adresa obiectivelor climatice.
Oamenii de știință cred că menținerea creșterii temperaturii globale sub 1,5 C în acest secol este crucială pentru limitarea amplorii daunelor cauzate de încălzirea globală.
Pentru a menține acest prag, emisia de carbon trebuie redusă la jumătate până la sfârșitul acestui deceniu. În schimb, după cum subliniază Guterres, emisiile vor crește cu 14%.
„Problema nu a fost rezolvată la Glasgow”, spune dl Guterres, într-un discurs susținut la Economist Sustainability Summit. „De fapt, problema se înrăutățește”.
Războiul din Ucraina amenință să facă această situație și mai problematică, spune el.
Europa și Marea Britanie și alte țări caută să reducă dependența de petrol și gaze rusești în acest an. Mulți apelează la cărbune sau la importurile de gaz natural lichefiat ca surse alternative.
Dar Guterres avertizează că această abordare pe termen scurt anunță un mare pericol pentru climă.
„Țările ar putea deveni atât de presate de decalajul imediat în aprovizionarea cu combustibili fosili, încât să neglijeze sau să limiteze politicile de reducere a consumului de combustibili fosili”, a spus Guterres.
Exploatarea cărbunelui poate primi un impuls pe termen scurt, deoarece țările caută surse alternative de energie.
„Aceasta este o nebunie. Dependența de combustibilii fosili este o distrugere asigurată reciproc”, arată secretarul general al ONU.
Țările trebuie să „accelereze eliminarea treptată a cărbunelui și a tuturor combustibililor fosili” și să implementeze o tranziție energetică rapidă și durabilă. Este „singura cale adevărată către securitatea energetică”.
Guterres spune că soluțiile pentru criza climatică se află în cea mai mare parte în mâinile grupului G20 al celor mai bogate națiuni, care produc aproximativ 80% din emisiile globale.
Cărbunele „este o investiție stupidă”, potrivit secretarului general, „care duce la miliarde de active eșuate”.
Citește și: Tanczos: România va trebui să repornească temporar centralele termice pe cărbune