Tanczos: România va trebui să repornească temporar centralele termice pe cărbune

România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, şi centralele termice pe cărbune, această soluţie ţintind dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, consideră ministrul mediului, Tanczos Barna.

Acesta a amintit, într-o postare pe Facebook, că Europa se află într-o criză energetică peste care s-au suprapus distrugerile provocate invadarea Ucrainei, astfel încât toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia.

Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află şi într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă paşi concreţi, raţionali în direcţia asigurării independenţei energetice. Identificăm soluţii ca toate capacităţile de producţie să fie finalizate în regim de urgenţă. Anul acesta trebuie puse în funcţiune toate instalaţiile care sunt aproape de finalizare. Majoritatea acestora sunt soluţii bazate pe surse de energie regenerabilă. Totuşi, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, va trebui să repornim şi centralele termice pe bază de cărbune. Această soluţie ţinteşte dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcţiune şi îşi vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile„, a apreciat ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Și în alte state europene s-a pus în discuție problema dependenței de gazul ruses. Belgia ar trebui să ia în considerare prelungirea duratei de viaţă a centralelor sale nucleare aflate în exploatare, spunea luni ministrul belgian energiei, din partidul Verzilor, într-o schimbare de poziţie provocată de conflictul din Ucraina. Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru Green Deal, afirma săptămâna trecută că țările europene ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele” înainte de a trece la surse regenerabile pentru a evita dependența de gazul rusesc, ceea ce schimbă perspectivele europene asupra energiei verzi.

Citește și: Războiul din Ucraina și lupta UE împotriva schimbărilor climatice

spot_img

Ultimele știri