Seceta extrema in sud-estul Romaniei

Coeficientul mediu de umplere a lacurilor din Romania este de 55,5 la suta, iar in zonele agricole din sud-estul Romaniei seceta poate atinge valori extreme, avertizeaza Ministerul Mediului si Padurilor.

Cu toate acestea, alimentarea cu apa a populatiei nu este pusa in pericol.

Aceste concluzii au fost adoptate in cadrul sedintei extraordinare a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta, care s-a desfasurat astazi sub conducerea ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

Comitetul Ministerial a fost informat ca, din cauza secetei, debitele raurilor au in general valori cuprinse intre 30 – 50 la suta din mediile multianuale lunare. Cele mai mici valori (sub 30 la suta din mediile multianuale ale lunii decembrie) s-au inregistrat pe Crisuri, Timis, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, pe Oltul inferior, pe Ramnicu Sarat si pe Barlad.

Prognoza meteorologica pe termen mediu estimeaza ca, pana la data de 20 decembrie, vor fi inregistrate precipitații, mai ales sub forma de ploaie, la scara intregii tari. Cele mai mari cantitati de apa sunt asteptate in vestul, nordul si centrul Romaniei.

Restrictii de apa la centrala nucleara de la Cernavoda

In sud-estul Romaniei, continua sa se aplice “Planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare – etapa I”, intrat in vigoare la data de 22 noiembrie.

Restrictiile se aplica pentru bazinul hidrografic al Dunarii pe sectorul Chiciu – Cernavoda – Harsova. Restrictiile afecteaza S.C. RAJA S.A. Constanta – sursa Cernavoda, Administratia Canalelor Navigabile Agigea, Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare – sucursala teritoriala Dobrogea.

Mihai Diac

Foto: agroromania.ro/

Citeste si:

Seceta ar putea majora pretul energiei electrice cu pana la 6%

Hidroelectrica aplica clauza de forta majora la toate contractele de vanzare

 

spot_img

Ultimele știri