Șase luni de la operaționalizarea SUMAL 2.0. Nu sunt excluse proteste pentru păduri

Cei peste 64.000 de utilizatori înregitrați în prezent în Sistem de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), au generat mai mult de 2,2 milioane de avize de transport, de la locul recoltării sau din depozit, adică o medie de aproximativ 12.600 de avize pe zi, a anunțat ministrul mediului Barna Tánczos în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea, există un total de peste 858.000 de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de către cetățeni, prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție.

Potrivit datelor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, n aceeași perioadă analizată (februarie-iulie) a anului 2020, prin vechea versiune SUMAL au fost generate circa 1,9 milioane avize și s-a transportat un volum de aproximativ 17,3 milioane metri cubi de material lemnos. Astfel, creșterea înregistrată în SUMAL 2.0 se explică prin introducerea altor tipuri de material lemnos, în afară de lemnul propriu-zis (rumeguș, peleți, brichete etc.), care nu erau incluse în SUMAL1.0, dar și prin descurajarea transporturilor fără aviz, datorită noilor funcții ale SUMAL2.0: urmărire în timp real prin GPS, fotografiile de la
încărcare, introducerea cheilor de verificare între mai mulți utilizatori aflați pe lanț.

Totodată, serviciul 112 a înregistrat, în această perioadă, 3.468 de apeluri de la cetățenii care reclamau probabilitatea ca un anumit transport ar putea fi ilegal, după ce acesta a fost verificat în Inspectorul Pădurii. Dintre acestea, în urma verificărilor, 754 apeluri au fost confirmate cu suspiciuni rezonabile și deferite Poliției. În urma verificărilor din teren ale Poliției, împreună cu organele silvice de control, s-a descoperit că, dintre cele 754 de transporturi suspecte, 123 au fost confirmate ca fiind ilegale. Pentru acestea, în funcție de gravitatea faptei, au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale în valoare de 212.900 lei, a fost confiscat un volum de 307 metri cubi de lemn, au fost confiscate 24 de camioane de transport și au fost întocmite peste 20 de dosare penale.

Totodată, în primele 6 luni ale acestui an, numărul dosarelor penale înregistrate a fost de
5.952, cu 33% mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost întocmite 3.934 de dosare penale. Numărul persoanelor împotriva cărora s-au dispus măsuri preventive în primul semestru al acestui an aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut: 24 de persoane în 2021, față de 14 persoane în 2020.

„Toate aceste acțiuni de control au în spate un volum de muncă enorm și le mulțumim colegilor din MAI, Poliție, Jandarmerie și Ministerul Public care, alături de personalul silvic, luptă zi și noapte pentru combaterea acestui fenomen”, a spus ministrul Tánczos.

Greenpeace solicită o analiză de risc a zonelor în care au loc tăieri ilegale 

Potrivit reprezentanților Greenpeace România, noul SUMAL cuprinde baze de date din întreg domeniul de administrare și exploatare a pădurilor, dar autoritățile nu fac niciun efort să le proceseze.
„Domnul Ministru ne prezintă niște cifre seci, care nu spun mare lucru despre eficiența sistemului în combaterea fenomenului tăierilor ilegale. Ministerul numără telefoanele la Poliție și utilizatorii Inspectorului Pădurii — adică treaba pe care o fac cetățenii în mod voluntar pentru autorități — în loc să ne arate o analiză de risc a zonelor în care au loc tăieri ilegale și a metodelor de furt (marcări de arbori sănătoși în contul celor bolnavi, transporturi multiple, supraîncărcări ale camioanelor cu lemn șamd)”, se arată într-o postare a Greenpeace România.
Organizația de mediu consideră extrem de importantă implementarea unor funcționalități precum urmărirea satelitară a pădurilor și instalarea camerelor video la punctele de acces pentru exploatare.
„Mai mult de atât, aplicația Inspectorul Pădurii a dispărut vreo jumătate de an de pe iPhone-urile cetățenilor, timp în care verificările transporturilor ilegale au scăzut considerabil. Încă un indicator pentru cât de lent merg lucrurile și pentru faptul că Ministerul se ocupă de peticiri și secretizări, nu de dezvoltarea unui sistem care să stopeze furtul masiv de lemn”, mai spun reprezentanții Greenpeace România.
Agent Green: „Ne îndreptăm către un nou Marș pentru Păduri”
Reprezentanții Agent Green consideră că Ministerul Mediului secretizează abuziv parțial sau total informații de interes public prevazute la Art.5, paragraful 8, și anume:
„b) traseul parcurs în timpul transportului disponibil public după finalizarea transportului –nu este disponibil pentru toate transporturile și dispare după 72 de ore;
c) fotografiile mijlocului de transport față, spate și lateral, care se înregistrează în SUMAL 2.0 – sunt disponibile doar 72 de ore și adesea irelevante;
d) hărțile amenajistice înregistrate în SUMAL 2.0 – incomplete sau lipsă;
e) informațiile aferente actului de punere în valoare și inventarul înregistrate în SUMAL 2.0 – sunt incomplete;
f) autorizația de exploatare cu numele operatorului economic care efectuează lucrări, înregistrată în SUMAL 2.0 – lipsește;
g) coordonatele tuturor punctelor ce reprezintă schimbări în coronament/imagini, în urma procesului de teledetecție prin intermediul imaginilor satelitare pentru generarea de alerte automate – lipsesc cu desăvârșire;
h) informațiile sunt publice pe perioada existenței lor în SUMAL 2.0 – sunt disponibile doar 72 de ore„.
spot_img

Ultimele știri