Șapte din cele 63 de depozite de deșeuri neconforme din țară au fost deja închise și ecologizate, iar în cazul a nouă depozite Fondul pentru Mediu asigură 62 de milioane de lei pentru finanțarea acestor lucrări, informează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„Nu în ultimul rând, pentru depozitele industriale neconforme este în curs de stabilire sau monitorizare un calendar ferm, care să impună toți pașii până la închiderea tuturor acestor depozite”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.
Secretarii de stat Raul Pop și Ionuț Banciu au participat, joi, la o întâlnire de lucru alături de reprezentanți ai Administrației Fondului pentru Mediu, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și ai Gărzii Naționale de Mediu. Tema întâlnirii a fost stadiul actual al închiderii depozitelor de deșeuri neconforme din țară, dar și măsurile care se impun pentru accelerarea acestui proces.
Comisia solicită României să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri
Pe 30 octombrie 2020, Comisia Europeană a adresat României o scrisoare de punere în întârziere din cauza situației depozitelor de deșeuri ilegale.
În România, 101 depozite de deșeuri neconforme, care au beneficiat de o perioadă de tranziție, ar fi trebuit să fie închise până în iulie 2019. Conform informațiilor primite din partea României, 86 de depozite de deșeuri sunt în prezent închise și reabilitate. Calendarul pentru închiderea și reabilitarea celor 15 depozite de deșeuri rămase este incert, lucrările de închidere a majorității acestor depozite de deșeuri nefiind încă demarate”, se arată în comunicarea Comisiei.