Romgaz, 2 milioane euro pentru mediu

Romgaz Medias, companie activa in domeniul explorarii geologice, productiei si inmagazinarii gazelor naturale, investeste, in 2012, aproximativ 2,3 milioane de euro in protectia mediului.

Potrivit ultimului raport financiar, Romgaz a inregistrat, in 2010, o cifra de afaceri de 3,5 miliarde lei, profitul net a fost de 651 milioane lei, iar investitiile pe termen scurt s-au ridicat la peste 900 milioane lei.

52 milioane euro, in protectia mediului, in ultimii 2 ani

In ultimii 2 ani, compania a alocat proiectelor de mediu 52 de milioane de euro, dintre care 35 milioane de euro au fost cheltuiti in 2010, iar 17 milioane de euro in 2011.

Banii au fost folositi pentru retehnologizarea statiilor de comprimare, construirea sau modernizarea statiilor de epurare, pentru extinderea sistemelor in circuit inchis pentru colectarea si injectia in sonde de injectie, a apelor de zacamant, cat si pentru imbunatatirea infrastructurii pentru managementul apei de zacamant.

“Investitiile pe care Romgaz le-a facut in protectia mediului au dus la reducerea consumurilor tehnologice, la diminuarea nivelului de zgomot, la eliminarea sau reducerea poluarii apelor de suprafata, cat si la minimizarea sau chiar eliminarea poluarii solului”, a declarat, pentru Green Report, Lucian Stancu, purtator de cuvant al Romgaz Medias.

Romgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), si este unul dintre cei doi producatori de gaze din Romania, alaturi de OMV Petrom.

Compania are un capital social de 383 milioane lei, divizat in 38,3 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei, iar actionarul sau majoritar, Ministerul Economiei, detine o cota de 85 % din capitalul social.

Foraje fara impact negativ asupra mediului

Forajele efectuate pe amplasamentele Romgaz se realizeaza in baza unor contracte cu prestatori de servicii carora le sunt impuse conditii menite sa previna ori sa reduca impactul negativ asupra mediului inconjurator.

“Utilajele si instalatiile tehnologice folosite in Romgaz sunt in conformitate cu cerintele legale, in vigoare. Instalatiile tehnologice si utilajele achizitionate de Romgaz trebuie sa respecte anumite cerinte de mediu, impuse prin capitolul de mediu in contractul de achizitie, asfel incat functionarea lor sa nu constituie o sursa de poluare pentru mediul inconjurator”, a mai spus Lucian Stancu.

Banii pentru Getica ar putea veni in curand de la BEI

Compania Romgaz a decis in cursul anului 2011 sa se alature unuia dintre cele mai mari proiecte demonstrative de captare si stocare a dioxidului de carbon (CO2) din Europa, denumit Getica.

"Romania a solicitat din partea Comisiei Europene un grant de 500 milioane euro pentru  Getica", a declarat pentru Green Report, Cristiana Ion, consilier in Ministerul Economiei.

Proiectul presupune captarea a circa 1,5 milioane de tone de CO2 pe an si stocarea in formatiuni geologice acvifere de mare adancime (de pana la 2.000 de metri), pe o raza de maximum 50 de kilometri fata de Complexul Energetic Turceni, centrala pe carbune.

“Aplicatia pentru Getica este depusa la Banca Europeana de Investitii (BEI), iar proiectul se afla printre printre primele 5, depuse la nivel european, ceea ce presupune ca sansele de finantare sunt relativ mari. Rezultatul il vom afla probabil in luna octombrie, iar daca vom obtine finantarea, suma fiind confidentiala, vom putea incepe lucrarile pe plan local, la Turceni, la inceputul anului 2014”, a declarat, pentru Green Report, Marian Motocu, Energy Director Division, Complexul Energetic Turceni.

Romgaz este unul dintre beneficiarii acestui proiect demonstrativ ca operator al facilitatilor de stocare geologica a CO2, alaturi de Complexul Energetic Turceni si Transgaz SA Medias, si membru in Comitetul de coordonare, insarcinat cu elaborarea si promovarea proiectului.

Emisiile de la Turceni ar putea fi reduse cu 85%

Potrivit datelor tehnice, emisiile de CO2 de la Turceni pot fi reduse cu minimum 85%. In acest scop s-a decis formarea unei companii de proiect care va avea in componenta Complexul Turceni (operatorul instalatiei de captare), Transgaz (operatorul retelei de transport) si Romgaz (operatorul facilitatilor de stocare geologica).

Proiectul Getica, in conditiile in care se vor asigura fondurile, poate fi pus in functiune din 2015 si este dimensionat pentru emisiile blocului numarul 6 de 330 MW al Complexului Energetic Turceni, aflat in proces de reabilitare.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri