Romania trebuie sa recicleze 50% din deseuri, pana in 2020, si sa produca energie din 40% din ele, pana in 2015

Romania va trebui sa recicleze 50% din deseuri, pana in 2020, si sa valorifice un volum de 40% din acestea, pana in 2015, pentru proiecte de cogenerare si energie, a anuntat ieri ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

In plus, acesta a precizat ca administratia locala va fi obligata sa mareasca taxele de depozitare.

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care regimul deseurilor a fost pus in acord cu cea mai recenta directiva europeana in domeniu, datand din 2008.

Actul normativ aprobat in sedinta de astazi a Guvernului asigura, totodata, atingerea pana in 2020 a obiectivului de reciclare a 50% din deseuri.

„Reglementam tot ceea ce inseamna valorificare, eliminare a deseurilor si diferitele obligatii ale producatorilor si ale generatorilor de deseuri, iar aici trebuie sa mergem si pana la cetatean si cei care genereaza deseuri. Doar prin sistemul integrat vom ajunge in situatia in care, sper pana in 2015, sa putem spune ca avem un sistem integrat de deseuri”, a declarat ministrul Mediului si Pădurilor, Laszlo Borbely.

2 miliarde euro pentru gestionarea deseurilor

Romania dispune, prin POS Mediu, de circa 2 miliarde de euro pentru a implementa, pana in 2015, in toate judetele tarii, un sistem integrat pentru gestionarea deseurilor si atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deseurile generate, in conditiile in care, la ora actuala, sunt valorificate doar 1%. Ministrul Mediului a precizat insa ca la capitolul PET-uri, Romania recicleaza deja 40% din deseuri.

"Am creat baza ca, pana in 2020, sa reciclam 50% din deseuri, astfel incat sa ajungem la cogenerare si alte tipuri de producere a energiei din ele, pana la 40%, folosindu-le si la altceva decat eliminare si depunere“, a mai spus ministrul Borbely, care a precizat ca autoritatile percep o taxa de 20 de euro pe tona pentru depozitarea deseurilor, in timp ce media la nivelul UE este de aproximativ 90 de euro.

Borbely a apreciat ca taxa in cauza nu va creste substantial, iar fondurile astfel obtinute vor fi folosite pentru atingerea plafonului de reciclare a deseurilor.

Sursa foto: voceabasarabiei.net

Bogdan Tupilat

Cititi si:

Laszlo Borbely: Romania e pe ultimul loc in UE la colectarea selectiva a deseurilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri