Reprezentantii Ministerului Mediului vor analiza posibilitatea realizarii unei institutii stiintifice dedicate Dunarii, in parteneriat cu specialistii din Ungaria, a anuntat ieri ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in cadrul unei intalniri cu omologul sau maghiar.
”Voi propune Guvernului infiintarea unui institut comun. Academia maghiara a aprobat deja propunerea si urmeaza consultari si pentru partea romana”, a spus ministrul.
Autoritatile maghiare ar putea fi implicate si in administrarea Parcului National Cefa, din vestul Romaniei. Potrivit ministrului roman, este luata in calcul posibilitatea unei administratii comune romano-ungare, intrucat parcul se afla la granita dintre cele doua tari.
Inundatiile, abordate la comun
Initiativa infiintarii unei institutii nu este singura care implica cooperarea cu Ungaria. Autoritatile romane si maghiare au decis sa abordeze impreuna anumite sectiuni din viitoarea Stretegie UE pentru Regiunea Dunarii.
”O prioritate este apararea impotriva inundatiilor. Am facut o cerere pentru ca Romania si Ungaria sa coordoneze impreuna acest capitol al strategiei”, a declarat Borbely.
La nivel national, strategia de gestionare pe termen mediu si lung a riscului de inundatii a fost elaborata pentru perioada 2007-2035, fiind aprobata de Guvern in urma cu o saptamana.
”Cheltuim sume uriase pentru a combate efectele inundatiilor si cu toate acestea uneori ne costa chiar vieti umane. E momentul ca specialistii nostri sa caute si sa gaseasca solutii”, a declarat Etelka Barsine, comisar responsabil cu strategia Dunarii.