Romania Libera: Paradisul Romaniei

In cadrul proiectului european „Mediul cladeste poduri – Tineri europeni in dialog", 20 de scoli din Germania si 20 din Bulgaria, Croatia, Romania si Ungaria formeaza parteneriate si lucreaza impreuna la temele „Durabilitate si mediu", „Europa" si „Mass-media". Proiectul, care se deruleaza pe parcursul a trei ani, intre 1 octombrie 2009 si 30 septembrie 2012, si se afla sub inaltul patronaj al domnului Horst Köhler, presedintele Republicii Federale Germania, este promovat de Fundatia Federala Germana de Mediu (DBU) si ziare din tarile participante.

Din Romania este implicat ziarul Romania Libera. Ma¬nagementul proiectului este asigurat de Institutul pentru obiectivarea procedeelor de invatare si examinare (IZOP) din Aachen si Centrul pentru Comunicare in Domeniul Mediului al DBU. Obiectivele si temele principale ale pro¬iectului vizeaza Competenta interculturala prin intalniri personale, Educatia pentru dezvoltarea durabila prin cercetari jurnalistice, Competenta mass-media si promovarea lecturii prin citirea ziarelor.

Minunata Dunare este o fiinta tacuta, modesta si harnica. Nascuta in Muntii Padurea Neagra, se desavarseste in Marea Neagra, pe langa o alta negriciune: grindul Caraorman (cara = negru; orman = padure, in limba turca). Dar pana aici trece semeata si albastra prin zece tari si patru capitale, fiind cel mai „international" fluviu de pe Terra. Si, inainte de a se desavarsi prin contopire cu marea, ne ofera in dar Delta ei, un adevarat Eden. Un fantastic muzeu al biodiversitatii, Delta cuprinde 30 de tipuri de ecosisteme si se constituie intr-o pretioasa banca genetica naturala (5.380 de specii, dintre care 1.839 floristice si 3.541 faunistice). Am vizitat o parte importanta a Deltei, care acum are o suprafata de 5.800 km2, in care sunt cuprinse 18 arii strict protejate (506 km2), 13 zone-tampon (2.233 km2), zone economice (3.061 km2) si zone de restaurare ecologica. Da, de restaurare, pentru ca, inainte de anii ’90, tare negre erau orizonturile Deltei…

Despre aceasta iminenta catastrofa ecologica ne-a vorbit domnul Marian Tudor, un cercetator eminent, om al locului si neobosit militant pentru „drepturile" Deltei. Zona geografica exceptionala ca importanta pentru sanatatea planetei, cu o densitate de numai un locuitor la 30 de hectare, Delta a fost in pericol de moarte. Cei 15.000 de oameni ai Deltei erau sortiti sa se transforme din pescari in agricultori. Asa au considerat cei de atunci, sa transforme un areal virgin, de milioane de ani, intr-o zona agricola „eficienta". S-au taiat canale artificiale pe directia nenaturala Nord-Sud, cu scopul unic de a se ajunge mai repede la resurse (in special la stuf), s-a schimbat cursul natural ancestral al apelor, s-au desecat zone imense de apa putin adanca, au disparut cantitati imense de peste, precum si habitatul natural al pasarilor care se reproduceau in Delta.

Zonele afectate, in atentie

Din fericire, o mare parte din zonele afectate a intrat in atentia cercetatorilor, care prin proiecte desfasurate de mai bine de 15 ani au salvat si recreat mai mult de 16.000 ha de Delta. Planul lor a avut ca obiective principale refacerea functiilor specifice ale luncilor si a circuitului apelor Deltei Dunarii, dar tinerii cercetatori nu s-au oprit aici. Ei au recreat spatiul vital pentru numeroasele specii de pasari si pesti, spatiu ce are o mare insemnatate pentru comunitatile din acest tinut deosebit.

Resursele naturale s-au improspatat, oferind un mediu mai curat, mai propice revenirii oamenilor la ocupatiile traditionale, dar desfasurate cu mijloace moderne, neinvazive. Asa se face ca ceea ce am vazut eu in periplul prin Delta Dunarii este o minunatie a naturii sprijinite de om, si nu precum Delta Rhonului, in Franta, Delta Rhinului, in Olanda, si Delta fluviului Ebru, in Spania, zone care acum sunt aglomeratii de diguri de beton! Multumim domnilor cercetatori, oameni adevarati ai Deltei, pentru aceste unde albastre redate vremurilor!

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri