Romania libera, Dobrogea: Criza a inghetat dezvoltarea parcurilor eoliene

Inca un parc eolian a fost autorizat pentru constructie in judetul Tulcea. Mirela Dida, arhitectul-sef al judetului Tulcea, a declarat ca "dupa parcurgerea procedurilor legale privind realizarea investitiilor in extravilanul localitatilor, s-a emis autorizatie de construire pentru realizarea unor turbine eoliene in zona Casimcea.

Nu este vorba, deocamdata, de un parc eolian, ci de amplasare a catorva turbine pentru producerea energiei electrice cu ajutorul vantului". Este cel de-al cincilea parc eolian autorizat de specialisti in nordul Dobrogei. Primele turbine eoliene in acest judet au fost amplasate, in urma cu trei ani, la Baia, de catre o firma din Satu Mare. A urmat o firma din Ploiesti, care a amplasat instalatii de producere a curentului electric prin folosirea fortei vantului la Topolog.

 Alte doua astfel de parcuri eoliene sunt amplasate la Macin si pe Valea Nucarilor. Agentia de Protectie a Mediului Tulcea a emis pana acum 20 de acorduri de mediu pentru realizarea parcurilor eoliene, iar Directia de Urbanism a Consiliului Judetean Tulcea si consiliile locale au eliberat 200 de certificate de urbanism pentru astfel de investitii.

Primarii din judetul Tulcea spun ca, in ultimele luni, investitorii in parcuri eoliene au inghetat demersurile pentru realizarea acestor investitii. Cert este ca, de la inceputul anului, in judetul Tulcea nu s-au mai facut achizitii de terenuri pentru amplasarea turbinelor eoliene, iar Silviu Prigoana si Gigi Becali, care detin in nordul Dobrogei sute de hectare pentru amplasarea centralelor eoliene, nu au mai continuat demersurile pentru autorizarea investitiilor.

In schimb, unele firme care au terenuri in zonele Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor si Baia s-au asociat cu Enel pentru a obtine bransarea mai facila a parcurilor pe care le vor realiza la retelele de distributie a energiei electrice. Accesul dificil la credite bancare a afectat insa derularea acestor investitii. Oamenii de afaceri se plang si de procedurile birocratice foarte dificile privind autorizarea centralelor eoliene in vecinatatea siturilor ecologice Natura 2000.
 

spot_img

Ultimele știri