Romania libera, Dobrogea: Apa din panza freatica din Braila, pericol de moarte

Toate fantanile din judetul Braila contin nitriti peste limita maxima admisa, fenomen produs din cauza poluarii panzei freatice cu dejectii umane si animale. Ultimele analize facute in judetul Braila de o echipa de cercetatori de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie – Agrochimie si Protectia Mediului in Agricultura din Bucuresti arata ca in toate fantanile este depasita limita de 100 de miligrame de nitrati pe litru.

"In toate localitatile din judet, continutul de nitrati din apa freatica depaseste cu mult limita admisa, depaseste chiar si posibilitatea de inregistrare a aparatului. In una sau doua fantani am reusit sa determinam, in restul era de peste 100 de miligrame de nitrati la litrul de apa, ceea ce este foarte mult, limita maxima admisa fiind de 50.

In toate fantanile unde am verificat, am gasit peste 50, cateva au fost intre 50 si 100, in rest au fost peste 100 de miligrame", a declarat directorul Oficiului Judetean de Pedologie si Agrochimie, Horia Nitu. Analizele au mai aratat si o depasire de doua-trei ori a limitei maxime admise de amoniu, de substante alcaline si de clorura.

Nitritii si nitratii sunt poluatori care provin din dejectiile umane si animale, precum si din gunoiul animalier depozitat necorespunzator in gospodarii, iar prezenta acestora in apa dauneaza grav starii de sanatate. Nitritii si nitratii duc la blocarea hemoglobinei, la scaderea rezistentei generale a organismului si chiar la deces in cazul copiilor sub 3 luni.

spot_img

Ultimele știri