Strategia energetica a Romaniei va fi actualizata “in stransa conexiune cu politicile Uniunii Europene”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, in cadrul conferintei cu tema „Energia in Europa Centrala si de Sud-est”. Conferinta organizata de Forum Invest, aflata la cea de a sasea editie, se desfasoara timp de trei zile la Bucuresti.
In viitoarea sa forma, actualizata, Strategia Energetica a Romaniei “va include sectiuni in conformitate cu cerintele UE relevante in domeniu: modernizarea sistemelor de transport si distributie, piete functionale de energie, economisirea de energie si energie regenerabila, dezvoltarea interconectarilor, diversificarea surselor de import si a rutelor de transport pentru hidrocarburi”, a precizat ministrul Baconschi.
Oficialul roman a subliniat si importanta diplomatiei in domeniul energetic, acest domeniu reprezentand „o dimensiune a politicii externe tot mai activa, ce implica mediile de afaceri, politic, academic si cercetarea”.
Strategia energetica a Romaniei, in forma sa actuala, a fost aprobata in septembrie 2007, prin Hotararea 1069 a Guvernului Romaniei. Desi este relativ recenta si are valabilitate pana in anul 2020, Strategia din 2007 a inceput deja sa fie criticata, o serie de specialisti solicitand modificarea acesteia.
Unele critici la adresa formei actuale se refera la faptul ca Strategia energetica nu are evaluare de mediu si nu stabileste in mod précis ce regiuni ale Romaniei sunt deschise pentru investitii energetice (de exemplu pentru proiecte in domeniul energiei hidro).
Potrivit HG 1069 / 2007, Strategia energetica a Romaniei trebuia completata, in termen de 90 de zile de la intrarea ei in vigoare, cu o evaluare de mediu. Aceasta evaluare trebuia intocmita de Ministerul Economiei impreuna cu Ministerul Mediului. Evaluarea de mediu nu a fost inca elaborata.
Foto: panoramio.com
Citeste si: