Romania a depasit tinta asumata pentru 2010 pentru ponderea energiei electrice din surse regenerabile in consumul total cu doua procente, potrivit Raportului de monitorizare a sistemului de promovare a E-SRE in 2010 realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Datorita punerilor in functiune a centralelor electrice care utilizeaza energia eoliana (466 MW) si a hidraulicitatii foarte mari din anul 2010, gradul de realizare al tintei nationale in anul 2010 a inregistrat o pondere de 35% energie electrica din surse regenerabile de energie in consumul total brut de energie electrica, ceea ce a condus la depasirea tintei asumate de Romania pentru anul 2010 de 33%", se arata in raportul ANRE.
Productia totala de energie electrica din surse regenerabile de energie a fost in anul 2010 de 20,264 TWh, din care 0,676 TWh au fost sustinuti prin schema de promovare a E-SRE aplicata.
Capacitatea electrica instalata in unitatile de productie E-SRE calificate in cursul anului 2010 pentru productie prioritara pentru anul 2010 este de 113,4 MW si include centrale eoliene, centrale hidro cu puteri instalate de cel mult 10 MW, centrale pe biomasa cat si centrale fotovoltaice.
De asemenea, capacitatea electrica cumulat instalata in unitatile de productie E-SRE calificate la sfarsitul anului 2010 pentru productie prioritara pentru anul 2010 este de 520,4 MW si include centrale eoliene, centrale hidro cu puteri instalate de cel mult 10 MW, centrale pe biomasa si centrale fotovoltaice.
Din productia totala de energie electrica din surse regenerabile sustinuta prin schema de promovare a E-SRE la nivelul anului 2010, circa 37% a fost vanduta la pret reglementat de ANRE prin Ordinul nr. 44/2007, iar restul de 63% (productia controlabila) a fost vanduta pe piata concurentiala.
Sistemul de promovare a E-SRE s-a aplicat in anul 2010 pentru toti producatorii de energie electrica din surse regenerabile de energie licentiati, ale caror centrale electrice au fost puse in functiune dupa 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru acei operatori economici care detin autorizatie de infiintare si au obtinut licenta de producere a energiei electrice pentru o putere electrica mai mica decat cea inscrisa in autorizatia de infiintare (nu exista posibilitatea defalcarii prin masuratori a cantitatii de energie electrica produsa in grupurile centralei).
Totodata, energia electrica produsa in centrale hidroelectrice mari (>10MW) nu a beneficiat de sistemul de promovare a E-SRE aplicat.
Citeste:
AREE: Modificarile ANRE vor pune in pericol investitii de 5 miliarde euro in sectorul eolian
Capacitatea instalata de productie energie eoliana ar putea ajunge la 1000 MW, in 2011
Capacitatea instalata de energie eoliana a Romaniei va creste in acest an cu 55%
Raport: Energia regenerabila ar putea inlocui resursele fosile in UE pana in 2050