Regatul Unit pe cale sa rateze tinta UE pentru energie regenerabila

Sectorul energetic “verde” al Regatului Unit al Marii Britanii este pe cale sa devieze de la cursul impus de Uniunea Europeana pentru tinta de energie regenerabila stabilita pentru 2020, potrivit Business Green.

Conform datelor unui studiu elaborat de European Environment Agency (EEA), in 2011, Marea Britanie ar fi trebuit sa genereze, din surse regenerabile, 4% din consumul total de energie pentru a-si pastra traiectoria stabilita pentru tinta de 15%  care ar trebui atinsa in 2020. Insa doar 3,8%  din cantitatea de energie consumata a provenit din surse regenerabila.

Procentul este unul dintre cele mai mici din Statele Membre, doar Malta si Luxemburg inregistrand rezultate mai slabe. Situatia actuala impune Marea Britania intr-un grup “select” de sase tari care s-ar putea sa nu se conformeze cerintele Uniunii. Alaturi de Marea Britanie in aceasi situatie se mai gasesc Belgia, Franta, Letonia, Olanda si Malta.

Directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx, a insistat asupra faptului ca guvernele din intreaga UE trebuie sa-si consolideze politicile in asa fel in cat sa se asigure ca legislatia de mediu este complementara cu reducerea emisiilor.

Hans Bruyninckx, directorul executiv al EEA

Energia regenerabila si eficienta energetica au un efect semnificativ in scadera emisiilor. Pentru a obtine reducerile de emisii cerute de stiinta, statele membre trebuie sa se asigure ca alegeri de astazi nu vor devini obstacole pentru viitor”, a spus acesta.

In materie de regenerabile suntem printre cei mai buni din UE

Romania se afla printre tarile care respecta graficul asumat pentru 2020 privind procentul de energie din surse regenerabile (SRE) in consumul final, a declarat la Bruxelles, ministrul delegate pentru energie, Constantin Nita, in cadrul intrevederii pe care a avut-o cu comisarul pentru energie, Gunther Oettinger.

Ministrul delegate pentru energie, Constantin Nita

Romania va continua sa sprijine acest sector, pastrand un echilibru necesar pentru economia locala. Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca suntem printre tarile aflate in grafic atunci cand vorbim despre tintele asumate pentu 2020. Tinta asumata de Romania in conformitate cu Directiva 2009/28/EC privind ponderea SRE in consumul final de energie la nivelul anului 2020 este de 24%. In 2010 Romania a realizat o pondere de 23,6% și s-a clasat pe locul 2 in UE”, a declarat Nita.

De asemenea, in primele opt luni ale anului in curs, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), energia din surse regenerabile a reprezentat 41,6% din consumul national de electricitate in primele opt luni ale anului.

Romania si-a asumat in fata Comisiei Europene ca 24% din consumul intern brut de energie (electricitate, energie termica, combustibili) din anul 2020 sa provina din surse regenerabile. In ceea ce priveste sectorul electricitatii, tinta este ca 38% din consumul anului 2020 sa provina din surse regenerabile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri