Luna iunie a marcat un record de caldura, potrivit graficelor existente, iar temperatura medie din perioada aprilie-iunie a avut cea mai ridicata valoare inregistrata pana in prezent, potrivit masuratorilor Agentiei oceanice si atmosferice americane (NOAA), publicate joi si citate de Mediafax.
In perioada ianuarie-iunie, temperatura medie la suprafata Terrei nu a mai fost niciodata atat de ridicata, cu exceptia anului 2007.
Centrul de date climatice nationale al NOAA realizeaza o analiza lunara a temperaturilor, bazata pe informatii care dateaza din 1880. Temperatura medie de la suprafata globului in luna iunie a fost de de 16,2 grade Celsius, cu 0,68 grade deasupra mediei secolului al XX-lea, de 15,5 grade.
Pamantul a avut temperaturi peste medie in ultimele luni, fiind deosebit de cald in Peru, in centrul si estul Statelor Unite, precum si in estul si vestul Asiei, precizeaza NOAA. Alte parti de pe glob au inregistrat dimpotriva temperaturi mai scazute decat cele normale in iunie, printre care Scandinavia, sudul Chinei si nord-vestul Statelor Unite.
Atlanticul, cel mai cald ocean
Potrivit centrului climatic din Beijing, Mongolia interioara, provinciile Heilongjiang si Jilin au inregistrat in luna iunie cele mai ridicate temperaturi de la inceperea masuratorilor nationale, in 1951. Din contra, luna iunie a fost cea mai rece inregistrata vreodata in provincia Guizhou. Biroul meteorologic spaniol a anuntat ca temperatura medie in tara a fost in iunie cea mai scazuta dupa 1997.
Temperatura la suprafata oceanelor s-a situat in iunie cu 0,54 grade Celsius peste media secolului al XX-lea (16,4 grade). Aceasta a fost a patra cea mai calda luna iunie inregistrata dupa 1880. Temperaturile au fost cele mai ridicate in Atlantic.
Temperatura la suprafata solului in iunie 2010 a fost cu 1,07 grade peste media celei din lunile iunie ale secolului trecut, care a fost de 13,3 grade Celsius. Aceasta temperatura este cea mai mare inregistrata pana in prezent.