Recife artificiale in Marea Rosie

Israelul si Iordania si-au unit fortele pentru crearea unor recife artificiale de corali in Marea Rosie, pentru a permite refacerea recifelor naturale din zona, informeaza National Geographic.

In urma Tratatului de Pace din Orientului Mijlociu, cele doua tari au decis sa colaboreze pentru construirea unor recife artificiale in golful Aqaba,din emisfera nordica a marii Rosii. Actiunea are ca scop vindecarea recifelor naturale de corali care sunt unele dintre cele mai spectaculoase din lume si care au suferit mari pagube in ultimii ani.

Cele mai vizitate statiuni sunt Elat din Israel si Al Aqabah din Iordania, zone care se bazeaza economic pe turism si unde, potrivit expertilor, recifele naturale sunt pe moarte. Pe langa turism, constructiile si dezvoltarea industriala a celor doua orase afecteaza dezvoltarea naturala a coralilor.

Statia de Stiinte Marine (MSS), din Al Aqabah, impreuna cu o echipa de la Universitatea Ben Gurion din Elat au demarat lucrarile la noile recifuri artificiale. Cercetatorii au pus la punct date despre aceste ecosisteme complexe, incluzand ratele de supravietuire ale coralilor si efectele activitatilor umane.

Echipa a scufundat in mare, la o adancime de aproape 7 metri structuri imense de beton care cantaresc 4,2 tone fiecare. Acestea au gauri speciale unde au fost introdusi coralii.

Tratatul de Pace din 1994, semnat de Israel si Iordania, prevede ca cele doua tari sa coopereze pentru combaterea poluarii marine, sa rezolve problemele resurselor naturale si sa protejeze recifele din zonele costiere.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri