In mod traditional reciclarea sticlei se realiza prin spargere intr-o instalatie functionand dupa principiul morii cu ciocanele. Recent, firma Krystaline, din Marea Britanie, a pus la punct o tehnologie noua pentru reciclarea sticlei si anume implozia.
"Inventatorul acestei instalatii se numeste Steven Wittengsteel si a lucrat ca inginer in marina britanica. Acesta a cautat solutii pentru stocarea deseurilor de sticla de pe vasele Marinei Regale", a declarat, pentru Green Report, reprezentantul companiei. "Pretul de pornire este de 9.000 de euro si creste in functie de capacitatea de procesare", a mai spus acesta.
Tehnologia imploziei presupune aplicarea unor impulsuri de energie cinetica intensa care determina destructurarea retelei cristaline a sticlei. Rezultatul consta in obtinerea de granule de sticla la dimensiunea dorita, in timp ce restul de componente ca dopuri, capace, inele, etichete sa ramana neafectate, cu posibilitatea de eliminare ulterioara prin cernere.
Consumul de energie pentru reciclarea aceleiasi cantitati de sticla este de 50% – 75% mai mic in cazul imploziei decat in cazul tehnologiei clasice.
Au fost concepute serii diferite de masini care sa poata acoperi diversele nevoi ale reciclatorilor si ale beneficiarilor. In cadrul acestor serii, masinile pot fi reglate sa produca o gama larga de granule, de la 10 microni pana la 30 milimetri si sa asigure productivitati de la 100 kg/ora pana la 60 tone/ora. Granulele au muchiile si colturile rotunjite, au aspect de nisip, fapt care le face utilizabile si pentru plaje artificiale.
"Avem instalate 70 de astfel de masini pe navele Marinei Regale si inca 50 pe vase de croaziera", a mai spus reprezntantul companiei.
Succesul la public al masinii de reciclare s-a concretizat printr-un prim contract. "Masina prezentata la stand a fost achizitionata de o firma din Romania care o va folosi pentru reciclarea tuburilor de televizor", a declarat, agentul in Romania al companiei, inginerul Constantin Geangu.
Citeste: