Radarul verde: Revista presei de mediu

Iată câteva dintre cele mai importante știri recente: APM a aprobat defrișarea a 40 de hectare de pădure pentru o centrală hidroenergetică, iar procurorii din Alba investighează poluarea ilegală. Fermierii români vor primi 400 de milioane de euro despăgubiri pentru secetă, în timp ce România importă majoritatea ambalajelor de sticlă. Proiectul Centurii Verzi a Bucureștiului este blocat în Parlament, iar în Timiș s-au redus tarifele pentru gestionarea deșeurilor. Grădina Botanică din București va găzdui expoziția „Frumoasa și Bestia”.

  1. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a aprobat acordul de mediu pentru defrișarea a 40 de hectare de pădure în vederea finalizării amenajării centralei hidroenergetice de la Răstolița. Consultarea pe tema acordului se va încheia duminică, 27 octombrie, iar dacă nu vor exista observații justificate acordul va fi emis, transmite Europa Liberă România.
  2. Procurorii de pe lângă Tribunalul Alba au efectuat percheziții la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Alba și la sediul unor societăți comerciale. Perchezițiile au fost efectuate în cadrul unui dosar penal care vizează săvârșirea unor fapte ilicite cu privire la poluarea prin evacuarea în atmosferă a unor substanțe periculoase, exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații, anunță G4Media.
  3. Comisia Europeană a aprobat joi, 24 octombrie, schema de ajutor de stat a României prin care fermierii români vor fi despăgubiți pentru pagubele suferite în urma secetei severe suferite între septembrie 2023 și august 2024. Valoarea ajutorului este de 400 de milioane de euro, scrie Știrile ProTV.
  4. România importă anual ambalaje de sticlă de peste 200 de milioane de euro, aproximativ 60 – 70% din necesarul de consum, conform datelor Institutului Național de Statistică. Există o singură fabrică mare de ambalaje de sticlă în țară, iar producătorii sunt nevoiți să importe din alte state. Detalii suplimentare în articolul de la Ziarul Financiar.
  5. Proiectul pentru Centura Verde a Bucureștiului a fost înaintat către Parlament în aprilie 2023, dar a rămas blocat la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. În 2024, prevederile sale au fost depuse ca amendamente la noul Cod Silvic, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar la aproape jumătate de an după ce a trecut de Senat, codul care ar trebui să protejeze pădurile din jurul Capitalei încă așteaptă raport de la comisiile permanente din Camera Deputaților, transmite Buletin de București.
  6. Misiunea Uniunii Europene privind Adaptarea la Schimbările Climatice, inițiată ca parte a Programului de Cercetare și Dezvoltare la nivelul UE, s-a afirmat la scurt timp de la lansare ca o politică publică pionier, stabilind un standard ridicat pentru reziliența la schimbările climatice și politica de adaptare. În România sunt opt semnatari ai Cartei (Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Roman, Sibiu, Suceava, Târgu Secuiesc și Fierbinți-Târg), dar dincolo de a-și exprima adeziunea la acest efort european inovator, ele nu au reușit să profite de nenumăratele oportunități oferite de participarea la misiune. Detalii suplimentare în articolul de la Green Report.
  7. Locuitorii din Zona 1 a județului Timiș vor beneficia de o scădere a tarifelor de facturare pentru colectarea, transportul și tratarea deșeurilor municipale. Această măsură vine în urma finalizării investițiilor și reparațiilor instalațiilor din cadrul Stației de Sortare a Deșeurilor municipale Timișoara. Vezi care sunt localitățile beneficiare în articolul de la Opinia Timișoarei.
  8. Începând de vineri, 25 octombrie, Grădina Botanică din București se transformă într-un tărâm de basm, tema evenimentului fiind „Frumoasa și Bestia”. Aceasta va fi transformată într-o Grădină a Luminilor, iar expoziția va fi disponibilă între 25 octombrie 2024 și 2 martie 2025. Detalii despre eveniment în articolul de la B365.
  9. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.

#transportsustenabil #conferinta #GreenReport #reciclaresticla #adaptarelaclima #gestionareadeseurilor #gradinabotanica #centuraverde #defrisare #acorddemediu #seceta #paduriurbane #EUfunding #deforestation #renewableenergy #greeninitiatives #radarulverde #revistapresei #stiridemediu #greennews

spot_img

Ultimele știri