Radarul Verde: Revista presei de mediu

În actualitate, subiectele de mediu și dezvoltare urbană domină agenda: de la sancțiuni pentru poluare în Bihor și petiții pentru spații verzi în București, până la sprijin european pentru fermierii afectați de secetă și discuții despre sustenabilitatea agriculturii și transportului în România.

  1. Doi soți din județul Bihor au fost prinși în flagrant în timp ce debarasau sacii cu gunoi pe care i-au luat de la alți bihoreni. Aceștia selectau recipientele pentru garanție și aruncau gunoiul pe un drum lăturalnic. Au fost amendați cu 30.000 de lei și le-a fost confiscat autovehiculul, scrie G4Media.
  2. Câteva sute de locuitori ai cartierului Pallady îi cer primarului Robert Negoiță să nu mai aprobe proiecte imobiliare fără spații verzi și parcuri de cartier. Aceștia cer prin intermediul unei petiții ca fiecare locuitor să beneficieze de 25 de metri pătrați de spațiu verde. Petiția este susținută de ong-uri și grupuri de inițiativă, transmite B365.ro.
  3. Comisia Europeană a propus luni, 23 septembrie, alocarea a 21.6 milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermierii români afectați de fenomenele meteo extreme de anul acesta, anunță G4food.
  4. Un grup de mai multe persoane a falsificat în intervalul iulie – septembrie (2024) vouchere SGR (Sistem Garanție Retur) în valoare de 300.000 de lei pe care le-au decontat ulterior într-un lanț de magazine. Mai multe pe subiect în articolul de la Digi24.
  5. Meteorologii avertizează că vom avea o iarnă caldă, fără ninsori. Temperaturile vor crește în următoarea perioadă cu 10 – 11 grade față de cele obișnuite, iar în weekend vom avea 30 de grade, scrie B1tv.
  6. Ministerul Energiei lucrează la o inițiativă legislativă prin care datele din invertoarele prosumatorilor să fie accesibile pentru distribuitorii de energie. Prosumatorii nu vor mai fi decuplați de la rețea atunci când se injectează energie electrică în exces, transmite Economica.net.
  7. În județul Olt au fost calamitate peste 119.000 de hectare de culturi agricole din cauza secetei. Printre culturile afectate sunt cele de nutreț, legume, soia, iar cele mai afectate sunt cele de porumb și floarea soarelui, anunță Agrobiznes.
  8. Cererea pentru mașinile electrice a scăzut drastic în românia, acestea fiind aproape inexistente în statistici. Motivul pentru care a scăzut interesul românilor este lipsa infrastructurii de încarcare. Vezi cum stau lucrurile și la nivel european în articolul de la Ziare.com.
  9. Companiile, autoritățile sau instituțiile care doresc să fie recunoscute pentru contribuțiile lor în domeniul sustenabilității și protecției mediului mai au la dispoziție doar o lună pentru a se înscrie la Gala Green Report 2024, cele mai prestigioase premii de mediu din România. Mai multe despre condiții și mod de înscriere în articolul Green Report.
  10. Conferința Green Report pe tema „Eat Smart Eat Local – Cât producem și consumăm local” de pe 17 octombrie aduce în prim plan provocările și soluțiile pentru sectorul agricol din România în contextul obiectivelor europene de mediu și climă, precum și promovarea unei agriculturi durabile și responsabile. Dezbaterea va fi susținută de reprezentanți ai autorităților și asociaților de profil, producători, retaileri și alți stakeholderi din domeniu. Mai multe detalii pe site-ul conferinței.
  11. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil in Romania – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.
Foto: Gala Green Report 2024
Foto: Gala Green Report 2024

 

#stiridemediu #initiativeverzi #agribusiness #agricultura #transportsustenabil #conferinta #gala #GreenReport #spatiiverzi #urbandevelopment #ecofriendly #climateaction

spot_img

Ultimele știri