Radarul verde: Revista presei de mediu, 14 iulie 2025

Domeniul construcțiilor urmează să fie revoluționat de un nou tip de beton. Bugetul pe agricultură ar putea scădea la nivel european. Republica Moldova e mai aproape de aderarea la UE. Împădurirea este cel mai bun mod de combatere a deșertificării. UE pune presiuni pe China în ceea ce privește politicile climatice. Siria este afectată de incendii de vegetație.   

1. Betonul sustenabil este pe cale să revoluționeze domeniul construcțiilor. O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania a creat un nou model de beton, conform Spotmedia. Acesta este mai rezistent decât betonul clasic și are capacitatea de a capta dioxidul de carbon din atmosferă cu 141% mai eficient decât betonul obișnuit. Cercetătorii s-au bazat pe arhitectura fosilizată a unor alge microscopice pentru a crea acest nou beton.  

2. Săptămâna aceasta, bugetul pe termen lung al UE va fi prezentat. Această schemă va include și modul în care vor fi gestionați banii care revin fermierilor. Sunt așteptate tăieri de la bugetul Politicii Agricole Comune, relatează POLITICO. 

3. Republica Moldova a încheiat discuțiile tehnice privind Energia și Rețele Trans-europene în procesul său de aderare la UE, anunță G4Media. Discuția finală a avut loc la Bruxelles. Au reprezentat Republica Moldova: Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Centrul Național pentru Energie Durabilă, Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, întreprinderea de stat „Moldelectrica”, Centrul pentru Armonizarea Legislației și Biroul pentru Integrare Europeană. 

4. Siria este afectată enorm de incendiile de vegetație, notează Deutsche Welle. Nord-vestul țării, adică zona muntoasă greu accesibilă, este cel mai afectat areal. Se estimează că 150 km pătrați au fost distruși. Motivul acestui fenomen, pe lângă temperaturile crescute, este și faptul că iarna trecută a fost extrem de uscată, cu precipitații sub medie.  

5. Ministrul Mediului Diana Buzoianu a făcut un anunț privitor la situația deșertificării în România. Conform News.ro, aceasta a menționat că 100.000 de hectare au fost deja deșertificate sau sunt în proces de deșertificare. În ceea ce privește soluțiile, împădurirea este cea mai evidentă soluție de combatere a deșertificării. Declarațiile au fost făcute în contextul unei vizite pe teren în județul Dolj. În jurul localității Poiana Mare, Dolj, au loc împăduriri finanțate prin fonduri PNRR pentru a stopa deșertificarea.   

6. O instanță spaniolă a dat vineri un verdict crucial pentru un caz de poluare masivă cu animale din Galicia. Procesul fusese intentat de cetățeni împotriva autorităților spaniole, iar cauza era creșterea intensivă de porci. Cetățenii deplâng că zona A Limia din Galicia a devenit „o grămadă de bălegar”. Instanța a dat câștig de cauză cetățenilor și a constatat că aceștia suferă în mod constant din cauza fermelor, anunță Euronews.  

7. Valul de căldură care a lovit Marea Britanie afectează modul în care se circulă în Regat. Această schimbare are un impact negativ asupra cumpărăturilor făcute de pietoni. British Retail Consortium (BRC) a prezentat o scădere de 1,8% a traficului pietonal total din Marea Britanie. Datele sunt comparative cu aceeași perioadă a anului trecut. Traficul a scăzut inclusiv în zonele comerciale. Comerțul stradal a înregistrat o scădere de 3%, conform datelor G4Media.  

8. Uniunea Europeană pune presiune pe China în ceea ce privește politicile de mediu, relatează Reuters. Comisarul UE pentru climă, Wopke Hoekstra, a subliniat că este important ca China să reducă dependența de cărbune și să diminueze emisiile. Comisarul a mai punctat și că UE încurajează China să își asume „un rol de lider” pe subiecte de climă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri