Ministerul Mediului s-a implicat activ în situația puilor de urși fără mamă. România s-ar putea să aibă pene de curent, dar nu totale. Parlamentului European nu îi este frică să lase politicile de mediu pe mâinile politicienilor negaționiști. O nouă unitate de biometan se va construi în România. Cine suferă cel mai mult pe caniculă?
- Diana Buzoianu, ministrul Mediului, a anunțat că amenzile pentru oamenii care hrănesc urșii vor crește, relatează HotNews. În discuția pe care aceasta a avut-o împreună cu reprezentanţi de la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Direcţia Silvică Argeş, Garda Forestieră Naţională, de la Garda Forestieră Ploieşti, Garda Naţională de Mediu, primari din judeţul Argeş şi prefectul Ioana Făcăleaţă. Printre subiectele ridicate au fost și colaborarea cu ONG-urile care au expertiză pe zona de biodiversitate.
- Schemele de susținere a producției de usturoi și cartofi au fost amânate, anunță Digi24. Suma care trebuia primită de agricultori era de 3000 euro/hectar. Ministerul Agriculturii anunță că această întârziere se datorează faptului că pentru o perioadă, România a avut Guvern interimar.
- Ministerul Energiei a anunțat că există posibilitatea ca România să aibă pene de curent, conform Digi24. Totuși, acesta a subliniat că nu este cazul unui blackout total, ci doar evenimente izolate. Acest risc este datorat consumul crescut de energie din perioada verii.
- Parlamentul European a avut o dispută majoră pe viitorul politicilor de mediu, anunță POLITICO. Ieri, în PE o moțiune de accelerare a atingerii obiectivelor climatice pentru 2040 a fost respinsă la limită. Scopul moțiunii era să nu limiteze influența politicienilor de extremă dreapta asupra politicilor de mediu pentru următorul deceniu. Totuși, Partidul Popular European (centru dreapta) nu a dorit să facă front comun cu politicienii de stânga. Votul final a fost: 300 de voturi pentru, 379 de voturi împotrivă și 8 abțineri. Astfel, moțiunea a căzut.
- Ministrul Mediului anunță că e nevoie de controale la instituțiile din subordine care nu au atras peste 50% din PNRR, anunță News.ro. Conform declarațiilor, ministrul Mediului încearcă să negocieze cu Comisia Europeană pentru a salva finanțările din PNRR care pot fi salvate. Pentru a avea o viziune mai clară asupra situației, aceasta a declarat că autoritățile care nu au reușit să atragă minimum 50% din banii cuveniți vor fi ținta unui audit intern.
- O unitate de biometan se va deschide în Alba, conform News.ro. DN Agrar Group și BSOG Energy au semnat un contract pentru următoarele etape ale dezvoltării unei unități de producție de biometan. Investiția se ridică la 30 de milioane de euro. Aceasta va reprezenta una dintre cele mai mari astfel de unități din România.
- Cupa Mondială care va avea loc în 2026 va fi cel mai poluant eveniment de fotbal din istorie, anunță News.ro. Aceasta va avea loc în SUA, Mexic și Canada. Se așteaptă ca nivelul de CO2 emis să fie dublă faţă de media ultimelor 4 turnee finale ale Cupei Mondiale. Acest lucru se datorează de creșterea numărului de meciuri, dar și de necesitatea de transport aerian din lipsa alternativelor.
- Câinii care trăiesc în lanț sunt cei mai afectați de caniculă. Un reportaj al PressOne explică situația câinilor în lanț și cum suferă din cauza căldurii. Chiar dacă există o lege care declară ca pericol situația în care un animal este forțat să stea în condiții extreme, în România acest lucru este o normalitate.