Românii se confruntă cu unele dintre cele mai ridicate prețuri la energie după liberalizare, în contextul unei piețe haotice și a unei producții limitate. Curtea de Conturi scoate la iveală abateri financiare semnificative la Romsilva. Ministerul Agriculturii acordă fonduri pentru acvacultură sustenabilă, în timp ce ANSVSA sancționează supermarketuri bucureștene pentru nereguli alimentare. Ilfovul lansează tratamente nocturne anti-țânțari, statul concesionează 18 perimetre miniere, iar Ibiza se luptă cu o invazie de șerpi care sperie turiștii.
1. Românii vor plăti, după liberalizare, printre cele mai mari prețuri la energie electrică din Europa, se arată într-o analiză a Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie. Aceasta pentru că piața este reglementată haotic, producția este puțină și scumpă, tarifele de distribuție și furnizare sunt mari, iar autoritatea de reglementare este inexistentă pentru consumatori, transmite Mediafax.
2. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă că ultimele verificări ale Curţii de Conturi la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva au scos la iveală „abateri semnificative şi generalizate”. Astfel, precizează ministrul, este vorba atât de gestionarea deficitară a patrimoniului public şi privat al statului, cât şi de venituri rămase neîncasate din suprafeţele date spre folosinţă temporară şi cheltuieli cu salariile mai mari decât limitele bugetare, de peste 66 milioane lei, potrivit Digi24.
3. Comisia Europeană promite un lanț alimentar echitabil și condamnă practicile prin care fermierii sunt forțați să vândă sub costuri. Angajamentul apare într-un document oficial publicat în februarie 2025, intitulat „Viziunea pentru agricultură și sectorul alimentar”, aproape ignorat în România, anunță G4Food.
4. Ministerul Agriculturii oferă 53 de milioane de euro pentru ferme piscicole și procesatori de pește care adoptă practici sustenabile. Finanțările, de până la 6 milioane euro per proiect, fac parte din Programul pentru Acvacultură și Pescuit 2021–2027, prin care România are la dispoziție peste 232 de milioane de euro pentru dezvoltarea ecologică a sectorului pescăresc. Citește articolul Green Report pentru mai multe detalii.
5. Consiliul Județean Ilfov a început pe 16 iunie acțiunea de combatere a țânțarilor adulți. Tratamentele sunt aplicate de Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu, pe spațiile publice și verzi din interiorul localităților, în fiecare noapte, între orele 22:00 și 05:00, până pe 18 iunie, anunță Buletin de București.
6. Statul român scoate la concesiune 18 perimetre miniere pentru explorare, printr-un concurs public de oferte organizat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale). Perimetrele vizate conțin zăcăminte de grafit, aur, argint, lignit, huilă, minereuri polimetalice și alte substanțe minerale, transmite Profit.ro.
7. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a verificat duminică, 15 iunie, un hipermarket și 13 supermarketuri din București, în cadrul campaniei naționale pentru siguranța alimentară. Inspectorii au descoperit produse expirate, salam cu mucegai și condiții insalubre. Au fost aplicate 24 de sancțiuni, în valoare totală de 340.000 de lei, potrivit B365.
8. Ibiza se confruntă cu o urgență ecologică neașteptată: invazia șarpelui de iarbă, o specie originară din Spania continentală și Africa de Nord. Tot mai mulți turiști spun că se tem să mai intre în apă, după ce au văzut șerpi de până la 1,8 metri lungime înotând lângă coastă. Unii și-au anulat vacanțele, însă problema este mai gravă decât pare, specia invazivă riscă să afecteze echilibrul ecosistemului insulei, anunță HotNews.