O echipa canadiano-americana de exploratori a descoperit pe fundul Oceanului Arctic un munte subacvatic neobisnuit, cu o inaltime de circa 1158 metri, o lungime de peste 19 kilometri si o latime de 38 de kilometri.
Muntele subacvatic, care se afla la circa 1126 de kilometri la nord de Alaska, ar putea aduce noi explicatii cu privire la anumite elemente cheie ale istoriei Oceanului Arctic si ar putea furniza partii canadiene si americane argumente in plus in privinta pretentiilor teritoriale exprimate de acestea in aceasta zona extrem de disputata si de bogata in hidrocarburi, relateaza AP.
In decursul ultimelor doua luni, mai multe nave din Canada si Statele Unite ale Americii s-au aventurat in zone extrem de izolate din nordul Arcticii, in incercarea de a afla cat de departe se intinde platforma continentala. Conventia Natiunilor Unite in legatura cu Legea Marii (UNCLOS) spune ca orice stat care are coasta marina, are dreptul la un teritoriu care se intinde 200 de mile marine de la linia lor de tarm.
El poate exploata resursele naturale din acea zona daca aduce dovezi stiintifice ca platoul marin este o extensie a platoului sau continental. In timpul cercetarilor, echipa a descoperit existenta unui neobisnuit munte subacvatic, aflat la 1126 de kilometri la nord de Alaska. "Muntele este alungit si aplatizat la varf", a declarat cercetatorul canadian David Mosher, care si-a expirmat speranta ca examinarile ulterioare ale muntelui vor contribui la o mai buna intelegere a istoriei Oceanului Arctic.