Potrivit unor stravechi legende Maori, o pasare gigantica, denumita Te Hokioi, era un pradator rapace, care nu se dadea in laturi nici cand era vorba sa atace si sa manance oameni. Studii de data recenta sugereaza acum ca aceasta legenda, consemnata pentru prima data in scris de Sir George Gray, unul dintre primii guvernatori ai Noii Zeelande, ar putea fi mai mult decat o simpla poveste si s-ar putea referi la o specie de vultur, Harpagornis moorei sau Haast, un pradator care a disparut complet in urma cu doar 500 de ani, relateaza "The Telegraph" in editia electronica de luni.
Primele fosile ale vulturului Harpagornis moorei au fost descoperite in anii 1870 de Sir Julius von Haast si, la acea data, s-a crezut ca era vorba de o pasare care se hranea cu hoituri. O reexaminare a fosilelor intreprinsa de cercetatorii de la Muzeul Canterbury din Christchurch in colaborare cu cei de la Universitatea New South Wales din Australia, cu ajutorul tehnologicie moderne, a demonstrat insa ca pasarea de 18 kilograme era extrem de puternica si ca, prin constitutia ei, era o adevarata masina de ucis, capabila sa zboare cu 80 de kilometri pe ora.
"Era cu siguranta capabila sa darame la pamant un copil si sa zboare apoi cu el prins in gheare", a declarat Paul Scofield, curator al Muzeului Canterbury. Din cate se pare, prada sa favorita era insa moa, o alta specie de pasari uriase, incapabile sa zboare dar care aveau o inaltime de 2,5 metri si puteau ajunge la o greutate de 250 de kilograme. Dupa sosirea in Noua Zeelanda a populatiei maori, au disparut insa atat legendarii vulturi Harpagornis moorei, cat si giganticele pasari moa. Descoperirea echipei de cercetatori a fost publicata in "The Journal of Vertebrate Paleontology", precizeaza "The Telegraph".