Zeci de pastravi au murit ca urmare a braconajului piscicol din 27 si 28 septembrie de pe paraul Batrana, afluent al Somesului Cald, potrivit Directiei Apelor Somes-Tisa (DAST).
Institutia a fost sesizata doar miercuri dupa-masa despre braconaj de catre Administratia Parcului Natural Apuseni, iar autorii nu au fost identificati. Braconajul din Rezervatia Muntilor Apuseni a fost facut cu sase saci a cate un kilogram cu clorura de var, folosita, in general, la dezinfectarea recipientelor din domeniul alimentatiei. “Nu putem sa-i prindem (pe braconieri-n.red.), pentru ca zona e foarte vasta, sunt mii de hectare, si e nelocuita, e o zona salbatica”, spune purtatorul de cuvant al Administratiei Parcului Natural Apuseni (APNA), Alin Mos.
El afirma ca pe paraul Batrana, afluent al Somesului Cald, au fost descoperite acte de braconaj inca din 2006. “Cercetatorii care au lucrat acolo intr-un program de monitorizare a faunei piscicole au descoperit ca in zona au fost sectoare de rau in care nu prind nimic, fauna piscicola nu e prezenta, ceea ce inseamna ca acolo se braconeaza, cu substante sau cu curent electric”, a explicat Mos.
Angajatii APNA au descoperit marti sase pungi goale de clorura de var, folosita la braconaj, si au gasit pesti morti pe o lungime de 300 de metri in aval. “Au gasit doar pestii mici, pentru ca pe cei mari (braconierul-n.red.) i-a prins ca sa-i manance”, a mai spus Mos.
Probele recoltate din apa sunt analizate in Laboratorul Regional de Calitate a Apei Cluj. “Cand vom avea rezultate concludente, le vom face publice”, a declarat purtatorul de cuvant al DAST, Cristina Vadan, adaugand ca analizele pot dura “pana la cateva zile”.