Text de Alex Bara
Probleme semnalate de Greenpeace
In 1989, s-a descoperit ca din productia de PVC se genereaza deseuri de smoala EDC care contin cantitati majore de dioxina si care ajung in ciclul deseurilor. Astfel, daca este incinerat, PVC-ul emite un gaz acid combinat cu dioxine; daca este aruncat la rampa de gunoi, aditivii se disperseaza si pot afecta apa subterana prin levigat.
Incendiile de la gropile de gunoi genereaza alte dioxine. In SUA s-a estimat ca 25% din dioxine sunt emise in atmosfera prin arderea PVC-ului in tomberoane si in gramezi de gunoi.
Acidul hidrocloric generat de arderea PVC-ului poate deteriora definitiv plamanii si poate coroda structurile metalice.
Alte riscuri
Chimicale periculoase sunt frecvent utilizate drept aditivi ai PVC, de care nu se leaga chimic, si de aceea pot percola in perioada de utilizare si eliminare ca deseu.
Cel mai comun plastificator (ftalat DEHP ) este suspect de a fi cancerigen. Diluantii de aciziftalici sunt contaminanti globali, iar peste 90% sunt folositi numai pentru productia de PVC. Foliile de plastic pentru sere contin ftalat DBP , care in proportie de 200 picograme(un trilion dintr-un gram)/l poate ucide plantele.
In prezent, garantia tehnica a izolatiei rampelor de gunoi si a retelelor de colectare a levigatului/ gazelor este restrictionata la 80 de ani, iar emisiile rezultate din prezenta PVC depasesc perioada respectiva.
Aplicatii PVC
In ordinea importantei, aplicatiile PVC pe sectoare sunt constructii (tevi, usi, rame, izolatie, jaluzele, perdele), amabalaje, electronice/ cabluri, transport/automobile, incaltaminte, haine, sacose, jucarii, consumabile de birou sau medicale.
In UE, acest procent se ridica la 53% pentru sectorul constructii, pentru aplicatii pe termen lung (>50 ani). Ciclul de viata cel mai redus (>2 ani) este prezent la ambalaje, echipamente medicale si consumabile de birou/medicale.
Mai mult de 20 milioane de tone sunt produse anual. Pentru prevenirea descompunerii, rezinstenta la clima (termica, UV), imbunatatirea proprietatilor mecanice si de ardere, transparenta, stralucire, flexibilitate sau proprietati electrice se folosesc o serie intreaga de aditivi, stabilizatori, coloranti, plastificatori, lubrifianti, agenti antistatici si de extindere, polimeri.
Reciclare slaba
Nu este fezabila tehnic si financiar. Astfel, in prezent doar 3% este reciclat, produsele vechi din PVC necesitand amestecarea cu material virgin pentru a recrea material de calitate. Majoritatea deseurilor colectate sunt folosite pentru produse de calitate inferioara, precum bancile din parc sau bariere fonice pentru drumuri.
Multe dintre produsele reciclate trebuie restabilizate cu compus de metale grele sau alti stabilizatori, generand impact de mediu si pentru produsele secundare.
PVC la gunoi
In general, date privind deseurile din PVC nu sunt prezente in statisticile statelor membre sau in rapoartele privind starea factorilor de mediu.
Rapoartele de expertiza ale Uniunii Europene au reusit totusi, in baza datelor existente, literaturii de specialitate si a simulatorului EuPC sa estimeze o cantitate de 5,5-8,3 kg/cap locuitor/an.
Ca raport intre deseurile eliminate la rampa de gunoi si cele incinerate, se estimeaza ca, in 2000, 79% ajungeau la rampa de gunoi, iar, in 2010/2020, 53% respectand noile directive si practici UE.
Cu conditia corectitudinii datelor statistice si a simulatorului EuPC se estimeaza o crestere a Cantitatilor generate si mentinerea ierarhiei de top a sectoarelor generatorare de deseuri.
Tot rapoartele de expertiza UE au cercetat tipul de emisii generate prin depozitarea la groapa de gunoi a PVC-ului (levigat, gaze).
Solutii pentru generatia de termopan si PVC
- Exista alternative non-PVC, e adevarat mai scumpe, pentru o serie intreaga de produse testate
- Reducerea sau eliminarea contaminantilor Pb, Cd din PVC
- Includerea achizitiilor non-PVC in catalogul de achizitii verzi
- Politici reale de restrangere a productiei PVC&clor stimulate de autoritati
- Utilizarea materialelor traditionale durabile precum hartia, lemnul, materiale specifice locale, materiale plastice mai prietenoase cu mediul (fara clor polietilena de inalta densitate-PE, PET)