Unirea Alba: "Norul rosu" ucigator acopera si Romania

Cei ce se expun in mod repetat, fara protectie, pot dobandi canceruri de piele si arsuri de retina lIn perioada caniculara se acutizeaza si afectiunile psihice, inregistrandu-se numeroase crize de halucinatii.

In Europa s-a declansat in ultima perioada o adevarata isterie din pricina razelor ultraviolete, a caror intensitate a depasit de aproape 10 ori valoarea suportata de pielea umana. Autoritatile din tari europene precum Austria, Polonia si Ungaria au intrat in alerta si au trecut la masuri severe de protectie, inclusiv pe cale legislativa. In Ungaria, de exemplu, jandarmii interzic persoanelor sub 18 ani sa practice sportul in aer liber in perioada de maxima expunere, intre orele 11.30 si 16.00.

Un asa-zis "nor rosu" ucigator, vizibil din satelit, care reprezinta de fapt o mare concentrare de ultraviolete (UVB) a acoperit cele trei tari nominalizate mai sus. Deasupra Ungariei si Poloniei concentratia de ultraviolete a inregistrat valoarea 9,4 pe o scala de la 1 la 10, pe care valoarea 10 este maxima. La noi nu se spune nimic, pentru a nu se crea panica, dar pe hartile realizate din satelit si Romania apare sub acest "nor rosu". E drept ca se vorbeste permanent de masuri ce trebuie luate de fiecare cetatean in parte pentru a se proteja de canicula, dar nimeni nu spune ca, de fapt, 10 minute de stat in soare neprotejat, in perioada de maxima intensitate, poate transforma orice banal neg intr-o formatiune maligna. Adica intr-un viitor cancer de piele.

Marea problema este ca efectele se vad in timp. Astfel, potrivit specialistilor, doua arsuri solare produse la copii de sub 14 ani fac sa creasca in randurile acestora de 10 ori riscul de aparitie a melanomului malign, dupa ce vor implini varsta de 20 de ani!

lLa noi UVB nu se masoara oficial! Am fost contactati la redactia cotidianului nostru de catre un specialist dermatolog, dr. Monica Capalna, care s-a aratat ingrijorata de numarul din ce in ce mai mare de persoane care se prezinta la consultatie cu arsuri solare. Arsuri care, repet, pot transforma negii pigmentari in formatiuni maligne. Dr. Capalna a avertizat ca pielea umana pur si simplu nu mai poate suporta radiatiile solare la ore de varf si ca ar fi necesare mesaje de avertizare foarte serioase.

"Din nefericire, apreciaza specialistul dermatolog, in Romania se pastreaza o discretie nelalocul ei, dintr-un motiv de-a dreptul rusinos: in Romania nivelul UVB… nu se masoara oficial!" Efectul lipsei de reactie oficiala este periculos: parintii continua sa-si trimita copiii la strand in miezul zilei, fara niciun fel de protectie, apoi alearga la medic cu arsuri grave, de cele mai multe ori prea tarziu pentru a mai preveni aparitia cancerului de piele. "N-o spunem noi, specialistii, afirma dr. Capalna. O demonstreaza registrele de consultatii ale medicilor dermatologi. Vin prea multi pacienti cu arsuri solare. S-au inzecit cazurile de displazie, de stari precanceroase, in care se recomanda deja excizarea (interventia chirurgicala- n.red.)". Situatia ne-a fost confirmata de specialistii dermatologi din judetul Alba, care inregistreaza, de asemenea, un mare aflux de pacienti la cabinetele lor, chiar daca sectia de Urgente a Spitalului Judetean Alba nu se poate spune ca a fost luata cu asalt in aceasta perioada.

*Apar multe cazuri noi de afectiuni psihice si se inmultesc crizele de halucinatii. L-am contactat pentru a discuta despre efectele caniculei si pe reputatul specialist in psihiatrie prof.univ.dr. Liviu Stoica, acesta confirmandu-ne faptul ca si bolnavii cu afectiuni psihice sunt profund afectati de temperaturile ridicate. "Eu am fost nevoit sa revin din concediu la serviciu, ne-a declarat profesorul albaiulian, solicitat de numeroasele cazuri aparute in aceasta perioada. Atat cazuri de bolnavi aflati in evidenta noastra, cu afectiuni cronice, cat si cazuri noi. Pentru a explica pe intelesul tuturor cum afecteaza canicula psihicul uman va pot spune ca organismul se comporta ca in cazul episoadelor de febra. Temperatura normala a corpului omenesc este de 37 de grade. Cand temperatura mediului depaseste temperatura corpului apar senzatiile de oboseala si chiar halucinatiile. Adica oamenii incep sa se simta ca atunci cand au febra de 40-41 de grade. Unii devin agitati, altii incep sa auda zgomote inexistente sau vad lucruri care nu se petrec in realitate. Este efectul pe care l-au confirmat calatorii si aventurierii ca se petrece in desert: oamenii incep sa vada miraje, oaze inverzite si ape curgatoare, sau pe celebra "Fata Morgana", in locuri unde nu este decat pustiu cat vezi cu ochii…" Se pare ca astfel de halucinatii afecteaza inclusiv capacitatea de a conduce autovehiculele, deoarece si numarul accidentelor de circulatie creste in perioadele caniculare.

Nu ignorati masurile de protectie! Medicii care ne-au avertizat au facut si cateva recomandari, de care ar fi bine sa se tina cont: parintii sunt sfatuiti sa nu tina deloc la soare copiii cu varsta sub un an, iar pe cei de peste un an doar cu crema de protectie solara si doar in afara orelor de risc: 11.30 – 16.00. Esentiala este utilizarea cremei de protectie solara adaptata fototipului fiecaruia, dar cu cat factorul de protectie este mai mare, cu atat mai bine.

Pentru copii sunt importante cremele cu factor de protectie 50 sau 50+. Nu trebuie uitati nici ochelarii de soare, deoarece radiatiile UVB pot duce la arsuri de retina. Mai mult decat atat, ultravioletele trec si prin apa, asa ca cei ce stau in bazine sau in mare sunt la fel de expusi ca si cei de pe mal. Dupa arsuri este esentiala hidratarea, dusurile cu apa rece si prezentarea urgenta la medic, mai ales daca persoana prezinta greturi si varsaturi.

Nu am dori ca noi sa fim cei ce starnesc panica in randurile dumneavoastra, dar este mai bine sa fim prudenti si sa ne protejam, daca la noi nu exista nici masuratori si nici masuri oficiale. Vorba aceea: "Paza buna trece primejdia rea." Mai bine sa ne alertam, decat sa ne imbolnavim pe capete, nu?

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri