Garda de Mediu a amanat verificarile privind implementarea taxei pentru pungile nedegradabile motivand ca micii comercianti nu sunt inca suficient de informati. Loredana Pana relateaza despre felul in care a fost inteleasa aceasta lege.
Punga buclucasa
Garda de Mediu a hotarat sa amane controalele privind taxarea pungilor din plastic la agentii comerciali pe motivul ca acestia nu ar fi fost informati suficient. Cei 540 de comisari ai Garzii ar fi fost depasiti de situatie. Potrivit Ordonantei nr. 25/2008, insa, taxarea pungii din plastic ar fi trebuit sa se
aplice de la 1 ianuarie, iar cei care nu respecta prevederile sa primeasca amenzi cuprinse intre 2.000 si 2.500 de lei.
„Nu vom da amenzi pentru inceput. Scopul nostru va fi sa-i avertizam pe comercianti si sa-i informam. Ne vom uita in principal daca s-au afisat in magazin informatii despre ecotaxa si daca au fost facute declaratiile (un raport prin care societatea comerciala trebuie sa informeze cate pungi din plastic va achizitiona – n.n.) pentru Fondul de Mediu“, a declarat Dan Fita, purtatorul de cuvant al Garzii de Mediu. Comerciantii, pe de alta parte, actioneaza autonom si interpreteza legea cum le convine.
Oxo-ce?
Singurele pungi care pot fi gratuite sunt cele din materiale biodegradabile. Unele magazine insa au ales sa le dea clientilor pungi oxo-degradabile, sustinand ca acestea ar fi biodegradabile. Potrivit reprezentantilor Garzii de Mediu, aceasta punga nu poate fi oferita gratuit pentru ca nu se incadreaza in lege.
Legea spune clar, biodegradabil nu oxo. Oxo se degradeaza mai usor decat un plastic normal, insa nu in termenul pe care il prevede legea, a declarat purtatorul de cuvant al Garzii de Mediu.
Acest fapt a indignat una dintre companiile producatoare de materie prima pentru pungile biodegradabile de pe piata. "
Diferenta dintre produs biodegradabil si oxo-degradabil este normativa europeana EN13432 care spune ca un material biodegradabil trebuie sa se degradeze in 90 de zile in instalatiile de compost si in 180 de zile aruncat in mediu, declara Liminita Sarbu, marketing manager Ecopem.
Si continua, produsul oxo-degradabil, pentru ca nu exista cuvantul oxo-bio-degradabil asa cum am vazut in unele magazine, se descompune in 18-24 de luni. In plus, acesta contine 98% substante toxice la care se adauga 2% acel oxo-degradabil. Acest fapt este probat si verificat de Institutul de Chimie din Bucuresti.
Agentii comerciali trebuie sa treaca pe bon ecotaxa pe punga din plastic, astfel incat clientul sa constientizeze plata facuta pentru o eventuala poluare a solului. Decizia devine si mai complicata in special din cauza faptului ca unii agenti comercianti ignora o prevedere legala mai veche: de tinerea obligatorie a unei case de marcat.
La buticuri, situatia este si mai delicata. Vanzatorii ridica din umeri cand sunt intrebati de ecotaxa. Sefii nu i-au anuntat nimic, iar punga din plastic este data gratuit in continuare.
„De ce sa nu-i dau omului care cumpara punga gratuit? Doar nu o sa care in buzunare cumparaturile. Nu stiu nimic de nicio lege. Nu este normal ca omul sa plateasca pentru o punguta mica“, protesteaza o vanzatoarea de la un butic din zona Piata Victoriei.
Vanzatorii din magazinele cu imbracaminte sunt ceva mai cooperanti, insa nu prea familiarizati cu noua lege. Falsa problema este ca multe dintre aceste magazine au ramas cu vechile stocuri de pungi si pretind ca nu le pot trece pe bon. Acele pungi nu sunt purtatoare de ecotaxa, afirma unii comercianti.
„Noi inca le dam pungi gratuite din plastic clientilor. Nu ne-au zis nimic sefii, iar pungile pe care le avem nu le putem taxa pentru ca nu au cod de bare“, spune unul dintre vanzatorii din magazinul Adidas.
In magazinul Nike, afisul cu taxarea pungii este prezent, insa pe bon nu apare nimic. Vanzatoarea scorneste o scuza, spunand ca ecotaxa este inclusa in pretul hainelor.
Comerciantii sunt obligati sa treaca separat pe bonul fiscal pretul pungii. Daca pungile nu au cod de bare, ei pot sa-si faca un cod pe casa si sa-l bata. Trebuie trecut separat, sa se vada clar ca omul plateste pentru punga din plastic, transeaza reprezentantul Garzii de Mediu.
Marii retaileri nu mai dau gratuit sacose din plastic
Principalii retaileri s-au conformat si nu mai distribuie in mod gratuit pungi din plastic clientilor, orientandu-se fie spre vanzarea lor, fie spre comercializarea de sacose reutilizabile sau din materiale biodegradabile.
Hipermarketul Carrefour a inlocuit pungile din plastic cu pungi biodegradabile integral, care pot mentine greutati de pana la 6 kilograme si se descompun in 180 de zile. „Avem la comercializare doar sacose biodegradabile“, a declarat directorul de marketing al Carrefour Romania, Andreea Mihai, precizand ca pretul sacosei reutilizabile Natura include ecotaxa de 0,20 lei pe bucata, care va fi directionata catre Administratia Fondului pentru Mediu.
La randul lor, reprezentantii Real au declarat ca au scos la vanzare pungi din rafie si pungi mari din plastic, in timp ce la hipermarketul Auchan, pungile de plastic, care anterior puteau fi luate gratuit, au disparut de langa casele de marcat, clientii fiind nevoiti sa le cumpere.