Autoritatile de la Asgabat, capitala Turkmenistanului, au initiat un proiect de inverzire a desertului Karakum prin crearea unui lac artificial, potrivit The Guardian.
Inginerii au inceput sa pompeze apa dintr-o retea de canale ce iriga recoltele de bumbac ale tarii. Apa este canalizata prin depresiunea Karashor catre nordul tarii.
La ceremonia de deschidere de saptamana trecuta presedintele Gurbanguli Berdymukhamedov s-a declarat convins ca proiectul va da o viata noua desertului. Cu toate acestea, expertii s-au aratat consternati de proiectul ce aminteste de era sovietica. Ei atrag atentia ca apa pompata in desert se va evapora, pe langa faptul ca ar putea fi contaminata cu pesticide toxice si fertilizatori.
Oficialii turkmeni ii contrazic, insintand ca lacul va atrage pasari migratoare si va stimula biodiversitatea regiunii, intr-o tara acoperita in proportie de 80% de desert. Odata finalizat, lacul va acoperi aproape 2.000 de kilometri patrati, va avea o adancime de aproximativ 70 de metri. Umplerea celor 130 de miliarde de metri cubi ar putea dura pana la 15 ani, iar costurile sunt estimate la 4,5 miliarde de dolari.
Fostul dictator turkmen, Saparmurat Niazov, este cel care a gandit proiectul, inainte de moartea sa brusca in 2006. In ciuda protestelor din partea grupurilor de mediu, noul presedinte a decis sa continue proiectul.
Acesta nu este primul proiect al Turkmenistanului care straneste controverse. Guvernul tarii a inaugurat recent o noua statiune turistica pe malul Marii Caspice, construita pentru a rivaliza cu orasul Los Angeles. Cu toate acestea, turistii au probleme cu obtinerea vizei, iar accesul jurnalistilor straini nu este permis.
Timp de cateva decenii, natura Asiei centrale a avut de suferit din cauza proiectelor sovietice de irigatie prea ambitioase. Marea Aral este un exemplu in acest sens. 90% din apa lacului, ce obisnuia sa fie cel de-al patrulea al planetei in ordinea dimensiunilor, a disparut, devastand ecosistemul.
Foto: The Guardian