Presedintele Comisiei pentru mediu din Camera, Sulfina Barbu (PDL), a declarat, joi, ca problema deseurilor poate fi rezolvata prin responsabilizarea autoritatilor pentru a inspecta si amenda adecvat incalcarea legii, dar si a cetatenilor carora trebuie sa li se puna la dispozitie infrastructura, informeaza Mediafax.
Parlamentarii din Comisiile pentru mediu s-au reunit, joi dimineata, intr-o intalnire de lucru cu ONG-urile, reprezentantii mediului de afaceri si reprezentantii Exectivului pentru a discuta problematica gestionarii deseurilor in Romania.
Intrebata, la finalul dezbaterii, care ar fi solutiile pentru rezolvarea colectarii deseurilor in mediul rural, Sulfina Barbu a precizat ca trebuie gasite in primul rand solutii pentru implementarea unei infrastructuri.
"Nu putem cere niciunui cetatean din Romania sa colecteze selectiv deseurile daca nu are o infrastrcutura adecvata la dispozitie. Acesta e primul pas. Aceasta infrastrcutura poate fi rezolvata din banii pe ecotaxa. Daca rezolvam problema infrastructurii, ulterior trebuie obisnuiti cetatenii din mediul rural sa respecte si sa plateasca acest serviciu”, a declarat Barbu.
„Cred ca un alt lucru extrem de important care trebuie implementat este aplicarea unor tarife diferentiate. Cine colecteaza selectiv sa plateasca un tarif mai mic, asa cum este in celelalte state eurpene, iar cine nu respecta avand la dispozitie o infrastructura colectarea selectiva sa plateasca un tarif mai mare", a subliniat fostul ministru al Mediului.
Educatie ecologica si amenzi pentru deseuri
Pe de alta parte, Sulfina Barbu a declarat ca in paralel cu infrastructura trebuie realizata "educarea, constientizarea" cetatenilor, prin diverse proiecte implementate de Ministerul Mediului.
Intrebata daca se ia in calcul marirea amenzilor pentru aruncarea deseurilor in locuri neamenajate si un sistem mai eficient pentru aplicarea acestor sanctiuni, Barbu a mentionat ca amenzile sunt destul de mari, solutia fiind responsabilizarea autoritatilor locale.
"Eu cred ca avem un sistem de amenzi suficient de mare, dar trebuie sa eficientizam aplicarea acestor amenzi si sa responsabilizam factorii si actorii implicati. Sa responsabilizam autoritatile locale care au inspectori in domeniul Mediului si care trebuie sa mearga si sa faca inspectia adecvat, sa responsabilizam firmele de salubritate, iar Garda de Mediu sa vina sa verifice ce a facut autoritatea locala sau firma de salubrizare si sa aplice amenzi acolo unde lucrurile nu sunt in regula", a adaugat deputatul PDL.
Pe de alta parte, Sufina Barbu a explicat ca dezbaterea de joi cu tema "2010 – anul deciziilor pe sistemul de management integrat al deseurilor" a fost o intalnire de lucru, prin care cele doua comisii de mediu ale Parlamentului cu un grup de organizatii non-guvernamentale, reprezentanti ai asociatiilor profesionale, reprezentantii mediului de afaceri implicati si ai autoritatilor centrale si locale implicate in gestionarea deseurilor, au pus baza unui parteneriat, formand un Consiliu Consultativ pentru modificarea legislatiei in domeniul managementului deseurilor.
"Este suficient sa ne uitam pe strada, oriunde mergem, ca sa ne dam seama ca avem o problema cu deseurile in Romania. Plecam de la noua directiva pe deseuri, Directiva 98/2008, trebuie implementata in Romania pana la sfarsitul anului 2010. Discutam de o noua directiva europeana cu o noua viziune care vine cu obligatia de a implementa colectarea selectiva a deseurilor pana in 2015, care vine cu obligatii clare pe categorii de deseuri, cu cateva concepte noi. In consecinta, noi, parlamentarii din cele doua comisii, dorim sa stabilim foarte clar ce trebuie sa modificam din punct de vedere legislativ", a sustinut Barbu.
Ea a precizat ca cele doua Comisii de Mediu isi vor stabili prioritatile pe 2010 in domeniul legislatiei deseurilor, scopul parteneriatului cu ONG-urile si reprezentantii mediului de afaceri si ai autoritatilor centrale si locale fiind "aprobarea unor legi care sa nu mai fie comentate si criticate ulterior de catre cei care trebuie sa le implementeze".
"E un obiectiv foarte clar, pe care ni l-am asumat, si astazi am stabilit de comun acord ca intr-o saptamana sa venim si cu un calendar clar. De cat timp avem nevoie pentru modificarea Ordonantei 78, pentru modificarea hotararilor de Guvern sau modificarea Legii Fondului de Mediu. Nu putem sa mergem cu toata legislatia fara o prioritizare clara. Este clar ca putem sa avem foarte multe amenzi, cu cuantum foarte mare, dar daca nu vem un sistem integrat, clar, in domeniul deseurilor, rezultatele vor fi aceleasi", a spus Sulfina Barbu.
Din partea mediului de afaceri, compania Eco-Rom Ambalaje doreste in primul rand extinderea serviciului de salubrizare si de colectare selectiva. „Cel mai mai important este extinderea serviciului de salubrizare, o a doua chestiune, la fel de importanta, si care a fost discutata astazi este legata de existenta de criterii de performanta in serviciile de colectare a deseurilor, modul in care este realizat tariful si, mai important decat tot este mobilizarea autoritatilor locale”, a declarat, pentru Green Report, Lorita Constantinescu, director de Relatii Publice si Comunicare al Eco-Rom Ambalaje.
„Anul acesta exista o serie de preocupari care trebuie cumva finalizate si puse si in practica. Vorbim despre modificarea directivei cadru de deseuri pe care Romania trebuie sa o transpuna in legislatia nationala pana la sfarsitul anului, evaluarea planului national de gestiune a deseurilor care a fost demarat la inceputul lui 2010 si nevoia ca autoritatile locale sa acorde o prioritate deseurilor in general si a colectarii deseurilor”, a mai explicat aceasta.
Ea a tinut sa salute initiativa Centrului de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) care a realizat un studiu privind deseurile abandonate in mediul rural si urban, un studiu cu o clasificare foarte clara si o compozitie a deseurilor aruncate de romani, care ar trebui sa fie validata si verificata in mai multe zone de catre autoritatile centrale – Ministerul Mediului – si inclusa ulterior in "Strategia nationala", care este in revizuire.
Politia comunitara, responsabila pentru respectarea regulilor pe deseuri
Presedintele CEDD, Ionut Georgescu, a declarat, joi, dupa intalnirea de lucru cu Comisiile pentru Mediu, ca responsabilitatea pentru amendarea incalcarii regulilor privind deseurile revine politiei comunitare, care are atributia de a acorda amenzi pentru incalcarea legii in acest sens.
"Autoritatea publica locala care are la indemana politia comunitara-politia locala. Este specificat clar in lege ca responsabilitatea acestui organ de control este de a da amenzi pe respectarea cu strictete a regulilor de deseuri. Politia locala in toata Europa este cea responsabila pentru aceste
activitati si trebuie sa se implice. Pana cand politia locala nu se va implica va fi mai greu de rezolvat aceasta problema", a sustinut presedintele CEDD.
Georgescu a subliniat ca "Garda Nationala de Mediu nu poate sa stea la orice colt de strada si cand cineva arunca un muc de tigara pe jos sau isi lasa sacosa la coltul blocului sa ii dea amenda".
Ionut Georgescu a precizat ca ONG-urile din domeniu, care au initiat la Parlament masa rotunda cu tema "2010 – anul deciziilor pe sistemul de management integrat al deseurilor", incearca sa vina in sprijinul autoritatilor publice centrale cu solutii si pentru grabirea procesului legislativ, pentru ca in la ora actuala "exista o presiune destul de mare pe problematica deseurilor si din ceea ce vedem in jurul nostru si din partea Bruxelles-ului".