Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, ar putea fi invitat, la inceputul sesiunii parlamentare, la Comisia de administratie publica si echilibru ecologic a Camerei Deputatilor, sa ofere raspunsuri in legatura cu principalele programe de mediu, informeaza un comunicat de presa al presedintelui comisiei, democrat-liberala Sulfina Barbu, citat de Agerpres.
In comunicatul citat, Sulfina Barbu a afirmat ca Nemirschi se comporta ‘ca si cum programul de guvernare ar fi optional", insistand asupra "lipsei totale de rezultate a activitatii ministrului, la opt luni de la preluarea mandatului”.
"Ministrul Nemirschi trateaza obiectivele de mediu din programul de guvernare dupa cheful si interesul sau, iar Romania plateste din buzunar sanctiuni pentru infringement-urile de la Mediu. Apatia ministrului Nemirschi ne face sa ne gandim ca domnia sa si-a incheiat treaba la Mediu", a afirmat Sulfina Barbu. Ea a reamintit ca, la inceputul anului, ministrul Mediului promitea ca va trimite in Parlament, in prima sesiune parlamentara, trei proiecte de legi vitale pentru "protectia mediului si cresterea calitatii aerului", insa niciunul nu a ajuns la destinatie.
Conform comunicatului, este vorba despre modificarea Legii Apelor nr.107/1996, modificarea Legii nr.82/1993 privind Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si ratificarea Protocolului privind evaluarea strategica de mediu, Espoo, 1991. "De 8 luni, la Ministerul Mediului se pierde vremea, iar pentru asta platim din buzunar", a afirmat Sulfina Barbu. Ea a mai afirmat ca programul Casa Verde s-a dovedit, dupa prima sesiune de proiecte, un esec din cauza ca au fost excluse persoanele fizice dintre beneficiari, iar ”conditiile nerealiste pentru obtinerea finantarii” blocheaza desfasurarea proiectului.
"Tintele asumate prin programul Marea Debarasare au fost consecvent ratate, iar implicarea populatiei a scazut substantial, din cauza ca nu s-au cautat solutii care sa stimuleze cetatenii si sa sprijine firmele de reciclare. Asta in conditiile in care blocajul de luni de zile de pe piata de reciclare solicita implicarea rapida a autoritatilor", a spus deputatul PD-L. Sulfina Barbu a atras atentia ca Romania va fi sanctionata in septembrie de Comisia Europeana prin declansarea procedurii de infringement pentru Arii Protejate deoarece ministerul Mediului "a fost complet dezinteresat de managementul programului".
Totodata, in opinia deputatului democrat-liberal, lipseste un dialog cu administratiile locale pentru solutii vizand gropile de gunoi, "cu toate ca se stie clar ca unele administratii au gasit solutii care ar trebui promovate si extinse". Sulfina Barbu a reamintit ca forul european a declansat, deja, procedura de infringement pentru gropile de deseuri neecologice, ”ceea ce ne costa milioane de euro”.