Presedintele Traian Basescu a vizitat, sambata, exploatarea miniera de cupru de la Rosia Poieni, zacamant care contine 64% din rezerva Romaniei si unde situatia economica, sociala si de mediu este critica si risca sa provoace un dezastru ecologic cu implicatii transfrontaliere, in urma sistarii activitatii de productie, informeaza Agerpres.
"Nu poti sa stai cu o asemenea bomba ecologica. (…). Asta e o crima in pregatire", a afirmat seful statului, dupa ce a vizitat cariera si i s-a adus la cunostinta faptul ca intreaga platforma nu mai este iluminata electric, iar rezerva de apa necesara neutralizarii apelor acide se termina luni. Fata de alte unitati industriale, exploatarea de la Rosia Poieni polueaza prin nefunctionare sau functionare la capacitate redusa, din cauza lesierii depozitelor de steril, iar apa bazica provenita de la uzina de preparare este singura sursa de neutralizare a apelor acide provenite de pe halde.
Iazul de decantare se intinde pe 130 de hectare si cuprinde zeci de milioane de tone de steril, supuse unui fenomen de lesiere. Valoarea costurilor necesare ecologizarii iazului se ridica zilnic la 100.000 de lei, fiind deversate, in fiecare zi, zeci de tone de lapte de var pentru neutralizarea apelor acide.
Un dezastru ecologic, cu implicatii transfrontaliere, s-ar putea produce in Muntii Apuseni, daca procesul de neutralizare a apelor cu caracter acid din iazul Valea Sesei nu va fi asigurat in continuare. O eventuala unda de poluare a raului Aries cu ape puternic acide ar putea ajunge la varsarea in raul Mures in minimum 15-19 ore si maxim 31-53 de ore, in functie de debit, sustin specialistii.
Iazul de decantare Valea Sesei, fiind un iaz de vale, pe langa apele bazice din tulbureala sterila de la uzina de preparare primeste si apele din bazinul hidrografic a Vaii Sesei, in care se varsa apele poluate ce se scurg de pe haldele de steril. Prin amestecarea apelor bazice, neutre si apele acide, in iaz se produce o neutralizare partiala a acestora, iar apa evacuata din iaz in raul Aries are un caracter slab acid (ph=4-6) si o mineralizatie intensa.
Presedintele a trecut si pe la Rosia Montana, unde a subliniat ca "trebuie gasite solutii". "S-au asezat toti cap in cap. Nimeni nu vrea sa spuna ‘sa gasim o solutie’. (…). Aici, parerea mea e ca toata lumea tipa. Fiecare vrea sa-si auda doar vocea lui", a spus seful statului, care a mai fost in zona in urma cu sase ani. Traian Basescu a fost insotit in cariera de reprezentantii administratiei judetene si locale, de vicepresedintele PD-L Mircea Hava, primar al municipiului Alba Iulia, si de vicepresedintele Senatului, democrat-liberalul Alexandru Peres.
Seful statului a evitat sa vorbeasca si cu reprezentantii companiei "Rosia Montana Gold Corporation"(RMGC), prezenti in cariera. De altfel, Traian Basescu le-a raspuns unor localnici din Abrud, care i-au spus ca oamenii nu mai au ce lucra si sa dea "drumul" investitiei de la Rosia Montana, ca nu vrea sa vorbeasca despre acest lucru, din cauza ca e prezenta si presa, adaugand insa ca "lucrurile trebuie privite foarte realist". "Va asigur ca nu am venit degeaba", le-a mai spus seful statului celor cativa localnici care l-au asteptat in fata Primariei din Abrud, oras in care rata somajului este de 60%, potrivit autoritatilor locale.
Aflat intr-o vizita in zona Muntilor Apuseni in vara anului 2003, Traian Basescu, pe atunci presedinte al Partidului Democrat, aprecia ca investitia de la "Rosia Montana reprezinta pilonul pe care se va aseza viitorul mineritului, fiind o solutie pentru ca Valea Ariesului si Valea Ampoiului sa nu intre intr-o criza sociala grava". In noiembrie 2004, candidat la presedintia Romaniei, Traian Basescu spunea, la Alba Iulia, ca "proiectul Rosia Montana este unul controversat".
Presedintele Basescu a declarat, la vremea respectiva, ca, dupa ce si-a aratat sustinerea fata de proiectul Rosia Montana, a primit "foarte multe proteste si luari de pozitie, dar nu si un documentar de ce nu trebuie facut acesta". "Eu nu sunt pregatit acum sa spun da sau ba, dar cand voi fi la putere ma voi pronunta in baza informatiilor de la specialisti de incredere, incercand sa dau de-o parte acele informatii si solutii ale persoanelor cu interese", afirma Traian Basescu, in noiembrie 2004.