PSD a găsit soluția pentru reluarea amenajării hidrocentralelor în zone aflate sub protecție: Mută ariile protejate!

Ariile protejate, din nou în pericol! Un proiect depus la Senat ar permite mutarea limitelor pentru ariile naturale protejate pentru ca lucrările de amenajare hidroenergetice, inclusiv drumurile de acces să fie în afara acestora. Proiectul ar permite astfel continuarea unor lucrări care au fost demarate ilegal sau au o situație incertă în acest moment. 

Senatorul PSD Cătălin Zamfir, alături de toți aleșii social-democrați, susțin că încearcă deblocarea construcției de hidrocentrale prin proiectul de modificare a Ordonanței privind  ariile naturale protejate, conservarea habitatelor naturale protejate, a florei şi a faunei sălbatice precum şi pentru modiflcarea Legii privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

(…) modificarea limitelor ariilor naturale protejate este posibilă, prin scoaterea unor suprafeţe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafeţele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin hotărâre a Guvernului sau Decrete de stat, obiective de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, obiectivele fiind in curs de execuţie sau demarate anterior acestei date, în temeiul legislaţiei în vigoare. Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul schemei de amenajare hidroenergetice, inclusiv al drumurilor de acces aferente amenajărilor hidroenergetice, staţiilor şi liniilor de evacuare putere aferente acestora să fie în afara ariei naturale protejate. Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate şi limitele amenajării hidroenergetice va fi păstrată o zonă minimă, tampon, de lăţime 100 metri, pe toată lungimea de grăniţuire”, se arată în proiectul depus la Senat, pentru care inițiatorul a solicitat și dezbaterea în procedură de urgență.

Prevederile prezentei legi (nr – privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului) nu se aplică proiectelor sau părţilor proiectelor care au ca obiectiv unic apărarea şi securitatea naţională ori reacţia la situaţii de urgenţă si nici capacitatilor de producere sau transport a energiei electrice existente aflate in arii protejate, asupra carora se efectuează lucrări de mentenanta, retehnologizare sau modernizare a acestora”, se mai arată în proiect.

Justificarea inițiatorului din expunerea de motive ține de creșterea prețurilor la energia electrică.

Ideea nu este însă nouă. Ea a fost ridicată în cadrul dezbaterilor din Comisia parlamentara comună de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale energiei electrice chiar de persoana care ar trebui să protejeze aceste perimetre, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru, impusă la șefia instituției de PSD, în timpul când liderul partidului era Liviu Dragnea. Ea a spus, în cadrul Comisiei, că autorităţile române pot desemna alte situri Natura 2000, dacă pe locul celor deja notificate la Comisia Europeană se află în dezvoltare proiecte mari de infrastructură energetică, precum unele hidrocentrale. Mai mult aici: România ar putea cere CE mutarea siturilor Natura 2000 pentru a-și continua proiectele energetice

În cadrul dezbaterilor purtate, au fost conturate o serie de cauze interne care au contribuit la accentuarea efectelor produse de cauzele exogene, principala soluție evocată de majoritatea invităților audiați, reprezentanți ai autoritățlor sau instituliilor considerate relevante, cu activități directe ori conexe domeniului cercetat, precum și de membrii Comisiei de anchetă, a fost intensificarea ritmului de realizare a investițiilor în sectorul energetic. Un prim pas e accelerarea ritmului investițional, cu rezultate eficiente pe termen scurt și mediu, ar fi finalizarea proiectelor investiționale care, deși se află într-o fază avansată de executare, sunt în prezent blocate din motive procedurale ori că urmare a urmare a unor sincope legislative”, se arată în expunerea de motive, semnată de Cătălin Zamfir.

Fostul senator USR Mihai Goțiu a catalogat ideea drept „una dintre cele mai primitive propuneri legislative împotriva ariilor protejate din România”, într-un articol pentru libertatea.ro

El a mai scris că „amenințările vizează direct, în primă fază, Parcul Național Defileul Jiului (acolo unde se construiesc două hidrocentrale, n.red.) și situl Natura 2000 Călimani Gurghiu, între Parcul Național Călimani și Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, dar, cel mai probabil, vor urma și alte arii protejate”.

Citește și: WWF: Peste 8.700 de hidrocentrale noi amenință biodiversitatea europeană

spot_img

Ultimele știri