Protest pașnic împotriva extinderii delfinariului din Constanța

Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E) a mobilizat activiști din mai multe regiuni ale țării să participe la un protest împotriva extinderii delfinariului, precum și a informa turiștii cu privire la imoralitatea de a ține animale sălbatice extrem de inteligente în captivitate.

Asociația F.R.E.E. a declarat că decizia Ministerului Turismului de a finanța extinderea delfinariului este una imorală și iresponsabilă. Chiar dacă sunt ținuți în captivitate, delfinii au în continuare aceleași instincte și nevoi ca aceia care trăiesc în libertate. În mod normal, delfinii înoată până la 150 km pe zi și fac scufundări de până la 300 m adâncime. În plus, au structuri sociale complexe, existând grupări chiar și de până la 1000 de indivizi. Niciun delfinariu, oricât ar fi de mare, nu poate compensa pentru aceste necesități. O viață în captivitate, în care fac spectacole pentru turiști, nu este una naturală pentru ei și le compromite sănătatea fizică și mintală.

Din păcate, Ni-Ni și Chen-Chen nu pot fi eliberate în larg, fiind născute în captivitate, însă ele pot fi relocate într-un sanctuar maritim de încredere, unde să aibă o viață mai liniștită, mai aproape de cea naturală și să nu fie nevoite să facă trucuri pentru amuzamentul oamenilor.

Banii oferiți de Ministerul Turismului ar putea fi investiți în programe de protejare și conservare a delfinilor din Marea Neagră și în atragerea turiștilor spre a vedea acești delfini în libertate, în mediul lor natural.

„Voluntarii prezenți la protest au afișat postere cu mesaje, au distribuit fluturași informativi și stickere și au stat de vorbă cu trecătorii. Conversațiile au fost adesea foarte bune, fiindcă mulți oameni nu știau că acel bazin mic din delfinariu e singurul loc în care stau femelele Ni-Ni și Chen-Chen. Copiii au dat dovadă de multă înțelegere și empatie, iar alți oameni au decis chiar să nu mai meargă la spectacol”, a declarat Cristina Cojocea, reprezentantul asociației F.R.E.E.

În momentul de față, delfinii din Marea Neagră sunt grav afectați de plasele de pescuit, poluare cu deșeuri și poluare fonică, diminuarea stocului de hrană și braconaj.

O soluție pentru protejarea speciilor este crearea de sanctuare maine, nicidecum de delfinarii, care nu au rol educativ, nici de conservare.

O listă a orașelor și țărilor care au interzis sau fac demersuri pentru oprirea practicii de ținere a cetaceelor în captivitate (surse Wikipedia, PETA, PETA, HSI):

India – delfinariile complet interzise din mai 2013

Costa Rica, Chile, Croația – delfinariile complet interzise

Canada – în octombrie 2018 Senatul a dat o lege prin care a interzis ținerea cetaceelor în captivitate

Marea Britanie – a închis ultimul delfinariu în anul 1993, în urma protestelor

Mexico City – a interzis complet delfinariile în mai 2018

Brazilia, Luxembourg, Nicaragua și Norvegia au legi foarte stricte legate de ținere a cetaceelor în captivitate

La nivelul Uniunii Europene, există o coaliție de 19 ONG-uri din 11 țări care fac demersuri pentru a interzice delfinariile.

 Această acțiune a avut loc în colaborare cu organizația PETA Germania, care susține eforturile activiștilor de a face dreptate pentru animale.

Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) a fost înființată în anul 2017 și are ca scop promovarea drepturilor animalelor și protecției mediului în România, dar și a unei alimentații sănătoase care respectă animalele și mediul. Organizația și-a început activitatea în decembrie 2016 și organizează frecvent evenimente de informare a publicului la nivel național, cu precădere în Iași, Târgu-Jiu și București.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri