Protest antiatomic la Bucuresti

10 activisti ai organizatiei Greenpeace au organizat astazi la Bucuresti un miting pasnic impotriva utilizarii energiei nucleare in Romania.

Protestul s-a desfasurat in fata sediului Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, incepand cu ora 9,30. Aprobarea obtinuta de la Primaria Capitalei oferea dreptul de mentinere a pichetului de protest pana la ora 11, dar activistii s-au retras cu cateva minute mai devreme, invinsi de frig.

Data protestului din Romania a fost aleasa astazi, pentru a coincide cu actiunile de comemorare a tragediei nucleare de la Fukushima (Japonia), care se desfasoara in mai multe tari ale lumii.

Acum un an, la data de 11 martie 2011, in regiunea Fukushima s-a produs un cutremur devastator, care a generat un tsunami.

Cutremurul a produs si avarierea grava a centralei nucleare, ceea ce a impus evacuarea populatiei locale pe o raza de peste 20 de kilometri.

Dintre activistii Greenpeace veniti sa protesteze la Bucuresti, noua au fost romani, iar cel de-al zecelea a fost un japonez – Yasunori Iwazaki, student la Bucuresti. Tanarul japonez a explicat ca este originar din Shizoku (500 de kilometri de Fukushima) dar stie ca la Fukushima situatia nu s-a schimbat fata de acum un an, cand s-a produs catastrofa nucleara: “Apa si solul continua sa fie contaminate. Mai avem in Japonia 54 de uzine nucleare, cele mai vechi functioneaza de 40 de ani. Guvernul nostru a anuntat ca va renunta la energia nucleara, dar fara a preciza o data exacta”, a declarat, pentru Green Report, Yasunori Iwazaki.

Pozitia oficiala a Greenpeace a fost explicata, pentru Green Report, de Ionut Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace: “Am organizat mitingul in fata Ministerului Economiei, pentru ca aceasta institutie elaboreaza Strategia Energetica a Romaniei. Noi solicitam renuntarea totala la energia nucleara in Romania. Nu impunem un termen pentru aceasta decizie, dar in nici un caz nu acceptam punerea in functiune de noi reactoare nucleare in Romania”.

Potrivit reprezentantului Greenpeace, Romania ar trebui sa inlocuiasca energia produsa in centrala de la Cernavoda (circa 10 la suta din totalul energiei produse in Romania) cu energie obtinuta din surse regenerabile, intrucat "avem un mare potential in acest domeniu".

Ionut Cepraga a declarat ca Greenpeace are in vedere si alte actiuni de protest impotriva energiei nucleare, care se vor desfasura in aceasta vara si in aceasta toamna, dar a refuzat sa ofere amanunte, explicand ca unele dintre acestea nu vor fi anuntate in prealabil – cum a fost actiunea de azi de la Bucuresti.

La actiunea din fata sediului Ministerului Economiei nu a fost inivitat nici un reprezentant al Ministerului. Doamna Cerasela Patrascanu, directorul Directiei Purtator de Cuvant din Ministerul Economiei, a precizat pentru Green Report ca reprezentantii Greenpeace "nu au depus nici un document la Registratura si nici nu au solicitat vreo intrevedere cu reprezentanti ai Ministerului. Daca vor solicita acest lucru, noi ii asteptam".

Pe de alta parte, contactati de Green Report, reprezentanti ai Companiei Nuclearelectrica au refuzat sa comenteze protestul organizatiei Greenpeace, motivand ca nu au cunostinta despre aceasta actiune.

"Energia nucleara parea la inceput ceva inspaimantator"

Trecatorii aflati pe Calea Victoriei pe timpul desfasurarii actiunii Greenpeace nu au dat prea multa atentie mitingului de protest. Una dintre persoanele care au intrat in dialog cu activistii Greenpeace a fost doamna Luminita Berechet, de profesie matematician. "Eu am auzit prima oara despre energia nucleara pe timpul facultatii. La inceput parea ceva inspaimantator. La ora actuala, sa ajungi sa produci 8 sau 10 la suta din energia tarii numai din surse nucleare este intr-adevar o performanta", a declarat Luminita Berechet pentru Green Report.

Doamna Berechet nu se opune energiei nucleare, dar considera ca societatea civila trebuie sa protesteze, atunci cand lupta pentru o cauza: "Si eu am fost la mitinguri. Chiar daca e frig, nu trebuie sa va retrageti. Doar va schimbati pozitia, dar ramaneti pe loc. Asa se face un miting!", le-a explicat doamna Berechet activistilor Greenpeace.

Mihai Diac

Citeste si:

Estul Japoniei, lovit de un cutremur de 5.2. Centrala Fukushima ramane stabila

Centrala nucleara Fukushima este noul Cernobil? Alerta nucleara a fost ridicata la nivelul 7, ca in cazul centralei din Ucraina
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri