Romania vinde dreptul de a polua cu 150 de milioane de tone de CO2

Romania va vinde pana la sfarsitul anului dreptul de a emite 150 de milioane de tone de CO2. Tara noastra va obtine 1,8 miliarde de euro pe aceste certificate alocate prin intermediul Protocolului de la Kyoto, bani care vor fi folositi pentru reabilitarea centralelor termice, anuntase la inceputul saptamanii ministrul Economiei, Adriean Videanu.

“Este pentru prima data cand Romania foloseste aceasta resursa”, a spus, pentru Green Report, Ionut Purica, expert energie – mediu in cadrul Academiei Romane. “E un lucru foarte bun, e un beneficiu dupa perioada asta de 20 de ani de restructurare a economiei”, a adaugat acesta. Romania va renunta prin intermediul mecanismului de comert cu emisii al Protocolului de la Kyoto pe perioada 2008 – 2012 la certificate echivalente cu 150 de milioane de tone de dioxid de carbon din cele 250 de milioane de tone alocate tarii noastre ca urmare a luarii angajamentului de reducere a emisiilor cu 8% pana in 2012 fata de anul 1989. Ionut Purica ne-a explicat ca numarul de certificate care urmeaza sa fie vandute nu are efecte negative.

Spre deosebire de schema de comercializare a certificatelor de carbon a Uniunii Europene care functioneaza prin plan de alocare catre statele membre pe sectoare ale industriei, certificatele de emisii alocate prin intermediul Protocolului de la Kyoto se raporteaza la nivelul intregii economii, a mai spus Ionut Purica.

Pentru a realiza aceasta tranzactie este nevoie de o hotarare de guvern care a trecut de etapa dezbaterii publice. Daca pentru Romania este pentru prima data cand vinde certificate alocate prin Protocolul de la Kyoto, Ucraina a facut deja o tranzatie de acest fel, vanzand Japonie in primavara acestui an dreptul de a emite 30 de milioane de
 tone de dioxid de carbon pentru suma de 300 de milioane de euro. Japonia si Canada sunt doua dintre tarile care nu reusesc sa-si reduca emisiile si apeleaza la cumpararea de certificate.

Text si foto Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri