Romania, alaturi de Polonia, va avea nevoie de cele mai mari investitii in sisteme de tratare a apelor reziduale si de canalizare dintre tarile membre UE, potrivit unui raport lansat de Agentia Europeana de Mediu. (VEZI STUDIU).
Raportul „Territorial cohesion – analysis of environmental aspects of the EU Cohesion Policy in selected countries” evalueaza eficienta fondurilor structurale si de coeziune in indeplinirea tintelor de mediu si enumera cateva recomandari in acest sens.
Documentul se concentreaza pe investitiile in tratamentul apelor reziduale, in biodiversitate, eficienta energetica si energie regenerabila in trei tari-pilot: Austria, Italia si Spania. Pe langa analiza impactului acestor fonduri, raportul include si recomandari pentru un management mai eficient al cheltuielilor.
Potrivit raportului, fondurile au o eficienta maxima atunci cand strategiile si politicile de mediu sunt dezvoltate in afara programelor de finatare structurala. Unele tari au intampinat dificultati in cheltuirea completa a sumelor alocate, mai ales in ceea ce priveste proiectele de inovatie. Un exemplu in acest sens sunt centralele de tratare a apelor uzate.
Minimalizarea impactului negativ al transporturilor si promovarea mobilitatii sustenabile sunt prioritatile recomandate de specialistii UE.
Pentru multe regiuni, legatura directa dintre cheltuieli si rezultate ramane greu de evaluat in lipsa datelor exacte.
Foto: Green Report