Romania sustine pozitia UE privind masurile de combatere a schimbarilor climatice la summitul ONU de la Bangkok prin cei doi reprezentanti ai sai, Florentina Manea, sef serviciu al Directiei Schimbari Climatice si Dezvoltare Durabila, din cadrul Ministerului Mediului, si Ovidiu Ierulescu, Directia ONU si Institutii Specializate, Ministerul Afacerilor Externe.
„Participarea si pozitia Romaniei se stabilesc la Bruxelles. Romania nu merge la Copenhaga cu un mandat pe care sa il sustina acolo, ci tot ce are de negociat, negociaza la Bruxelles. La Copenhaga presedintia suedeza vorbeste in numele statelor membre”, a declarat pentru Green Report Florentina Manea.
UE si-a asumat angajamentul de a reduce la nivel comunitar, pana in 2020, emisiile de gaze cu efect de sera cu 20 % fata de nivelul inregistrat in 1990. In cazul in care toate statele dezvoltate si marii poluatori vor conveni asupra unor masuri comparabile, UE, si implicit Romania, vor trece la o tinta de pana la 30%.
Summitul pentru clima din capitala Thailandei a debutat luni. Cei 4.000 de participanti analizeaza aici textul acordului ce trebuie semnat in decembrie la Copenhaga. Principalul documenti discutat la Bangkok are 180 de pagini si este plin de spatii libere si optiuni de terminologie, potrivit Reuters.
„Se fac progrese. Sa speram ca acum vom veni cu o forma consolidata a acestui viitor acord. Dupa cele doua zile nu stiu ce se va intampla aici pentru ca americanii au alta pozitie, chinezii au alta, indienii alta, iar G 7 are alta”, a mai explicat Florentina Manea.
Cele mai importante puncte de discutie raman tintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Singurul stat care a venit cu angajamente concrete sa summitul de la Bangkok este Jaopnia. Noul guvern nipon a anuntat ca isi va reduce emisiile cu 25% fata de nivelul inregistrat in 1990.
Luni la pranz au inceput la Bangkok negocierile intre experti, ce se vor incheia pe 9 octombrie, cu doua luni inainte de debutul summitului de la Copenhaga.
Foto: Reuters