Romania libera Dobrogea: Sud-estul tarii, paralizat de ger

Mai multe drumuri nationale sau judetene din Constanta au fost inchise, in weekend, din cauza sulurilor de zapada formate pe ele. Galatenii, care se mandresc cu faptul ca l-au dat tarii pe domnitorul Cuza, au serbat Ziua Unirii in case.

Zeci de drumuri judetene si comunale din judetul Constanta au fost inchise, in weekend, din cauza zapezii depuse pe carosabil, iar circulatia pe drumurile nationale se desfasoara cu dificultate. Echipaje ale Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri au actionat nonstop pentru eliberarea cailor rutiere, dar vantul puternic, de peste 70 de kilometri pe ora, a facut aproape zadarnica interventia lor. De aceea, sambata dupa-amiaza reprezentantii regiei au trimis un comunicat prin care ii avertizau pe soferi ca, daca se aventureaza pe aceste drumuri, o fac pe proprie raspundere.

Probleme deosebite au fost si peste granita, in Bulgaria, acolo unde zeci de cetateni romani ramasesera inzapeziti. Doua autocare cu turisti romani care fusesera blocate de zapada in Bulgaria au reusit sa ajunga sambata dupa-amiaza in Constanta. Acestea au incercat sa intre in tara
pe la Vama Veche, dar nu au reusit din cauza zapezii si au trecut pe la Vama Negru Voda. Nici o persoana din cele 57 aflate in autocar nu a avut de suferit din cauza frigului. Pe la miezul noptii, autocarele au reusit sa ajunga in Constanta.

Ziua Unirii, la minus 15 grade

Gerul de minus 15 grade Celsius a facut ca la manifestarile de ieri dedicate sarbatorii "Unirii Mici" sa participe mai putini galateni decat in anii trecuti. La Galati, "Ziua Unirii" are semnificatii aparte, pentru ca Unirea Principatelor a fost planuita la 30 km de Galati, la Conacul de la Manjina a lui Costache Negri, iar in momentul alegerii sale ca domnitor, Alexandru Ioan Cuza era parcalab de Galati, asta dandu-le galatenilor prilejul sa se mandreasca cu faptul ca orasul lor a dat primul domnitor al Romaniei moderne. La Biserica Vovidenia, care era frecventata de familia Cuza in urma cu 150 de ani si unde a fost inmormantata mama domnitorului, a fost oficiata o slujba de pomenire a lui Alexandru Ioan Cuza si a familiei sale.

 

Apoi, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de la intrarea in Gradina Publica, au avut loc manifestarile oficiale, trecerea in revista a Garzii de Onoare si primirea onorului de catre oficialitati, intonarea Imnului de Stat si a celui al Uniunii Europene, urmate de binecuvantarea Inaltpreasfintitului Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos. Au urmat discursurile politicienilor, intotdeauna aceleasi, reluate dupa metoda "copy paste", depunerile de coroane si Hora Unirii. Manifestarile au continuat la "Cuza", ridicata pe locul celeia in care a locuit domnitorul, unde a fost evocata personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si a avut loc deschiderea unei expozitii de prezentare a arborelui genealogic al Domnitorului.

Cozi pentru incasarea ajutoarelor pentru lemne

La Braila, sute de persoane au indurat gerul vineri, ore in sir, in curtea Directiei de Asistenta Sociala, pentru a-si incasa banii pentru ajutoarele de caldura, cei mai multi dintre beneficiari asezandu-se la rand inca de la ora 4 dimineata. Primaria Braila a mobilizat in zona mai multi politisti comunitari, deoarece oamenii nervosi de atatea ore de stat in ger au inceput sa se inghesuie si sa se calce in picioare.

Operatiunea se va derula pe o perioada de o saptamana, timp in care 5.948 de persoane vor primi cate 212 lei, suma aferenta platii ajutoarelor pentru lemne pe luna noiembrie. In paralel, mai sunt de achitat subventii pentru energia termica in cazul persoanelor care locuiesc la bloc, pentru care au fost depuse 6.679 de cereri, si pentru subventia la incalzirea cu gaze, unde exista 10.947 de cereri.

spot_img

Ultimele știri