Daca in urma cu trei ani, din cauza deversarilor nocturne in atmosfera, la Galati temperatura aerului crestea cu 2 grade peste temperatura din timpul zilei, acum criza a mai limpezit cerul Galatiului. Reducerea capacitatilor de productie, in special inchiderea Uzinei Cocso Chimice au determinat o vizibila reducere a noxelor si pulberilor emanate de cele 120 de cosuri de pe platforma siderurgica din Galati, dar asta nu salveaza imaginea de mare poluator a fostului Sidex.
Cu toate acestea, fostul Sidex este, in continuare, unul dintre cei mai mari poluatori din Europa. In topul celor mai mari poluatori din Europa in anul 2008, realizat de Comisia Europeana, ArcelorMittal Galati ocupa locul 28, devansand cu un loc Termocentrala de la Turceni. In 2008, instalatiile de la ArcelorMittal Galati au emanat in atmosfera 7,6 milioane tone de echivalent de bioxid de carbon, cu 22% mai putin decat cele 9,8 milioane tone emanate in 2007.
Un raport efectuat recent de comisarii de la Garda de Mediu Galati realizeaza o radiografie a poluarii de pe platforma siderurgica din Galati, care nu inseamna numai emanatii de pulberi si noxe. O problema o constituie si deversarile din colectoarele de slam in iazul Malina, de unde substantele poluante ajung in apele Siretului si Dunarii. De la Colectorul de slam nr. 8, care preia apele uzate de la furnale, este deversat un continut in cianuri de 0,393 mg/l, cu 400% mai mare decat valoarea maxima admisa prin normele Uniunii Europene, de 0,1 mg/l. La Colectorul 6, care preia apele uzate de la Uzina de Laminate Plate, Laminorul de Tabla Groasa nr. 2, Laminorul de Benzi la Rece, Laminorul de Benzi la Cald si de la Fabrica de Oxigen, este deversat in decantor un continut de suspensii 1.200 mg/l, o depasire de 30 de ori a limitei admise, slamul fiind incarcat in procent de 30% cu oxizi de fier, dar si cu oxizi de aluminiu, plumb si magneziu.
Situatia este similara si la Colectorul 9, care preia apele uzate de la otelariile OLD1 si 2, Otelaria Electrica si Uzina Aglomerare Furnale. Doua dintre uzinele poluante de pe platforma siderurgica, Fabrica de Var si Fabrica de Oxigen, au fost externalizate, iar cea mai poluanta, Uzina Cocso Chimica, a fost inchisa. Administratia combinatului sustine ca in pofida actualei crize isi va continua investitiile in programe de mediu.