Romania libera: Delfini cumparati din China, la Delfinariul din Constanta

Autoritatile de la malul marii au investit 400.000 euro in trei delfini pentru repopularea Delfinariului Constanta. Dupa acomodarea cu noile conditii si cu dresajul, mamiferele vor redeschide seria spectacolelor in bazin.

Numerele de acrobatie executate de delfini vor incanta din nou publicul venit la Delfinariul din Constanta. Complexul Muzeal de stiinte ale Naturii (CMSN) a incheiat un contract cu o institutie similara din China privind aclimatizarea a trei delfini la Delfinariul din Constanta. Costurile totale ale transportului propriu-zis, dresajul mamiferelor si instructajul dresorilor romani se ridica la 400.000 euro.

"La sfarsitul lunii trecute a fost incheiat un protocol de colaborare pe o perioada de cinci ani cu Aquarium-ul din Beijing, in domeniul cercetarii stiintifice si al formarii de cadre. Trei delfini vor fi adusi pana la sfarsitul anului la Constanta. Este vorba despre un mascul si doua femele, in varsta de opt ani, nascuti in captivitate. Sunt din aceeasi specie cu Mark", a precizat Adrian Manastireanu, directorul CMSN Constanta.

Acesta a adaugat ca mamiferele vor fi dresate in Romania dupa metode similare cu cele folosite la Beijing, cu ajutorul fluierului cu ultrasunete. Delfinilor li se vor crea la Constanta conditii identice cu cele din China, incepand cu proprietatile apei si terminand cu hrana cu care s-au obisnuit, importata din Norvegia. Procedurile de dresaj nu vor fi deloc simple.

Intr-o prima faza, doi instructori romani vor pleca in China, unde vor sta doua luni pentru specializare, dupa care, insotiti de specialistii chinezi si, bineinteles, de cei trei delfini, se vor intoarce la Delfinariul din Constanta. Instructorii chinezi vor ramane, la randul lor, doua luni in Romania. Directorul CMSN Constanta a mentionat ca delfinii vor fi adusi in Romania cel mai probabil pana la sfarsitul anului. In prezent, institutia constanteana cauta un tip de aeronava care sa poata zbura pe ruta Beijing-Constanta fara escala.

Un delfin nu poate sta in afara bazinului mai mult de 18 ore si, in aceste conditii, este necesar ca distanta de aproximativ 8.000 de kilometri dintre punctul de decolare si cel de aterizare sa fie parcursa fara escala. Daca lucrurile vor merge conform planului, conducerea institutiei constantene va incerca reproducerea in captivitate a delfinilor.

Amintirea lui Mark

Adrian Manastireanu a afirmat ca nici unul dintre mamiferele aduse din China nu va purta numele lui Mark, fosta vedeta a Delfinariului Constanta. Acesta a murit la inceputul lunii iulie 2009, la varsta de 31 de ani. Cel mai probabil, autoritatile vor lansa o campanie pentru alegerea numelor celor trei mamifere.

Mark a fost cel mai longeviv delfin din istoria delfinariului constantean. Adus la delfinariu in 1985, el a sustinut spectacole neintrerupt, pana cand a murit. Mark a avut o pereche, femela Alina, care insa a murit inaintea sa.

spot_img

Ultimele știri