Progrese pe hartie, probleme in practica

Text de Dana Caratas, coordonator comunicare, WWF Programul Dunare-Carpati Romania

A trecut un an de cand Romania a aderat la UE, cu mari sperante si un entuziasm pe masura evenimentelor de strada care marcau evenimentul. Dezvoltarea socio-economica insuficienta plaseaza Romania la coada listei tarilor membre UE. Recupereaza insa capitalul natural impresionant: cele 27 de Parcuri Nationale si Naturale, 30% din populatiile de carnivore mari din Europa – ursi, rasi, lupi, cele trei rezervatii ale biosferei – Delta Dunarii, Muntii Retezat si Muntii Rodnei si 250.000 ha de paduri virgine – cea mai mare suprafata din
Europa, dupa Rusia – fac din Romania unul dintre „mogulii” tarilor europene in ceea ce priveste bogatiile naturale.

4,5 miliarde de euro pentru natura

Pe hartie, s-au realizat progrese semnificative; in practica exista insa numeroase probleme. In perioada 2007-2013, Romania poate accesa fonduri UE de peste 4,5 miliarde de euro, pentru protectia naturii. Suma – deloc de neglijat – este foarte necesara, tinand cont de problemele cu care se confrunta tara noastra la capitolul mediu. De la sprijinul acordat fermierilor pentru intretinerea fanetelor si pana la finantarea facilitatilor pentru turisti in parcuri nationale, fondurile UE pot fi utilizate pentru numeroase proiecte de protectie a mediului.

Ramane insa de vazut daca fondurile disponibile pe hartie vor fi accesate si utilizate in practica. Romania nu a indeplinit inca toate cerintele UE referitoare la administrarea fondurilor europene. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a fost infiintata cu mare intarziere, iar centrele judetene si locale nu sunt nici acum complet functionale. Pe de alta parte, procedurile de accesare a fondurilor sunt foarte complicate, astfel incat micii fermieri si intreprinzatorii sunt foarte putin interesati de accesarea fondurilor disponibile.

Sturionii din Dunare, in pericol

O alta problema majora o constituie impactul negativ pe care unele proiecte de infrastructura il pot avea asupra mediului. Unul dintre aceste proiecte, care urmeaza sa fie finantat de UE, are drept obiectiv imbunatatirea navigatiei pe Dunare in sectorul Calarasi-Braila si este sustinut cu putere de Ministerul Transporturilor. Cu o valoare de 17 milioane de euro, proiectul ar fi un excelent exemplu de absorbtie a fondurilor europene, dar ar putea insemna si disparitia sturionilor din Dunare. Lucrarile prevazute vor distruge 90% dintre cele mai importante cai de migratie pentru sturioni si risca sa determine disparitia acestei specii care, de sute de ani, are un rol esential pentru comunitatile locale.

Parcurile nationale, sub presiunea dezvoltarii economice necontrolate

Cu mare intarziere si sub amenintarea potentialelor sanctiuni de la Comisia Europeana, Romania a elaborat listele cu zonele care urmeaza sa fie incluse in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000.

Cu toate acestea, in Romania continua sa se promoveze legi si sa se aprobe proiecte care nu tin cont de statutul special de protectie si conservare al anumitor zone si care risca sa distruga bogatiile naturale din arealele respective. Realizarea unor partii de schi si consturirea unor statiuni turistice, cu toate lucrarile care tin de dezvoltarea infrastructurii, prevazute in programul „Schi in Romania”, vor afecta opt parcuri nationale si doua parcuri naturale, inclusiv zone cu statut de protectie speciala, situri Natura 2000.

Taierile necontrolate si braconajul sunt alte probleme care afecteaza parcurile nationale din Romania. Campania derulata anul trecut de WWF Programul Dunare-Carpati Romania, care a atras atentia publicului asupra acestor probleme, a beneficiat de sprijinul a peste 11.000 de persoane. Acestea au sem nat petitia pentru salvarea parcurilor nationale, inaintata de WWF presedintelui si primului-ministru ai Romaniei.

Dezinteresul autoritatilor cu privire la problemele de mediu s-a confirmat si cu aceasta ocazie: presedintia nu a inaintat nici un raspuns petitiei – desi exista obligatia legala, iar primul ministru a transmis un raspuns neconcludent, prin Ministerul Mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri