Programul Rabla accepta pentru casare autovehicule cu vechimea minima de cinci ani, stabileste un ordin semnat de ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.
Ordinul 2691 / 2012, care modifica Ghidul de finantare a Programului de stimulare a innoirii parcului auto national, a fost publicat acum cateva zile in Monitorul Oficial.
Potrivit Ordinului 2691, vechimea minima de cinci ani este valabila pentru proprietarii de masini persoane juridice. In cazul proprietarilor persoane fizice, vechimea minima a masinii acceptate in Programul Rabla este de zece ani.
In anul 2007, cand a inceput Programul Rabla, masinile acceptate pentru casare trebuiau sa aiba o vechime minima de 12 ani, iar in schimbul fiecarei masini casate proprietarul primea un voucher in valoare de 3000 de lei.
Incepand cu anul 2009, prima de casare a fost marita de la 3000 la 3800 de lei, iar vechimea minima a unui autovehicul propus pentru casare a scazut de la 12 la 10 ani. Aceste reguli erau valabile atat pentru proprietarii de masini persoane fizice cat si pentru proprietarii persoane juridice.
Facilitati pentru proprietarii persoane juridice
Ultimul Ordin al ministrului Mediului favorizeaza proprietarii persoane juridice, intrucat acestia vor putea preda pentru casare, in schimbul tichetelor valorice, si masini ceva mai noi, cu vechimea intre cinci si zece ani. Persoanele fizice pot casa doar masini cu vechimea minima de zece ani si care au fost inmatriculate in Romania inainte de anul 2007.
In cazul persoanelor juridice, casarea nu mai este conditionata de data inmatricularii autovehiculelor in Romania.
Administrația Fondului pentru Mediu a alocat pentru Programul Rabla 2012 suma totala de 171 milioane de lei, care permite scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule. Din cele 45.000 de tichete tipărite, 43.350 au fost alocate persoanelor fizice, iar 1.650 persoanelor juridice.
Tichetele din Programul Rabla 2012 au fost alocate in doua etape – mai intai 30.000, apoi 15.000. Potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, in anul 2012 s-ar mai putea aproba o ultima suplimentare a numarului de tichete, cu inca 15.000. Aceasta ultima majorare este insa conditionata de disponibilitatea banilor necesari in Fondul pentru Mediu.
Casa Verde – sub semnul intrebarii
Administratia Fondului pentru Mediu se confrunta cu o criza financiara, cauzata de scaderea nivelului veniturilor. Din acest motiv, o serie de programe care erau in mod traditional finantate din Fondul pentru Mediu nu au mai functionat in anul 2012.
Unul dintre acestea este Casa Verde. Administratia Fondului pentru Mediu a precizat, raspunzand la solicitarea Green Report, ca nu este cunoscut momentul in care va fi reluat Programul Casa Verde.
“In prezent nu este stabilita o sesiune de depunere pentru Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizează energia regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire adresat persoanelor fizice. In momentul in care se va stabili data la care va demara sesiunea de depunere pentru acest program, informatia va fi publicata pe site-ul administratiei”, a explicat, pentru Green Report, Administratia Fondului pentru Mediu.
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
30.000 de tichete suplimentare pentru Rabla