30.000 de tichete suplimentare pentru Rabla

Numarul de tichete din programul Rabla va fi suplimentat cu 30.000 de bucati, a anuntat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

Aceasta va fi, probabil, singura suplimentare din acest an a voucherelor din programul de innoire a parcului auto national.

“Nu ne putem angaja cu mai mult de 30.000, dar in doua etape”, a explicat ministrul Mediului. In acest moment se analizeaza modalitatea de punere pe piata a primelor 15.000 de vouchere, urmand ca acestea sa devina valabile la data de 1 iulie.

Valoarea primelor 15.000 de vouchere, destinate persoanelor fizice care caseaza un automobil vechi, va fi de 57 milioane de lei, ceea ce inseamna ca un tichet va avea o valoare de 3800 de lei – ca si anul trecut.

Celelalte 15.000 de tichete suplimentare vor fi puse pe piata abia dupa rectificarea bugetara, care se va produce in cursul lunii iulie, a explicat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a precizat, raspunzand la intrebarea Green Report, ca programul Rabla va continua sa includa, ca un capitol separat, si componenta pentru automobile electrice sau hibrid, in aceleasi conditii ca pana in prezent.

Rovana Plumb a subliniat ca programul Rabla serveste interesele cetatenilor si sustine, in acelasi timp, industria auto, amintind, in acest context, ca a aflat de problemele existente la Uzina Dacia Pitesti.

Banii necesari pentru suplimentarea de vouchere anuntata astazi vor proveni din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, de la alte programe: "Am convenit sa suspendam, pentru o perioada de timp, parcurile care se fac la sate si la comune".

Ministrul Mediului a explicat ca statul roman nu poate oferi mai multe fonduri pentru reabilitarea parcului auto, dincolo de suplimentarea de vouchere anuntata astazi, intrucat exista si alte prioritati de mediu. Una dintre acestea, nominalizata de Rovana Plumb, este Casa Verde, care va fi analizata tot cu prilejul rectificarii bugetare din iulie.

La inceputul anului 2012, pentru programul Rabla fusese alocat un buget de 114 milioane lei, care permitea scoaterea din uz a 30.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.

Taxa de prima inmatriculare dupa model european

Pe de alta parte, Rovana Plumb a anuntat ca la Ministerul Mediului este "in analiza" o noua forma a taxei de prima inmatriculare a autovehiculelor.

Pana acum au avut loc trei runde de discutii pe acest subiect, la care au mai participat reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Transporturilor, Ministerului Finantelor, ai Registrului Auto Roman si ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

"Vom merge pe o varianta care este in acord cu normele si reglementarile europene", a explicat Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a lasat sa se inteleaga ca nivelul taxei va fi mai mic decat pana acum: “Tocmai de aceea, o serie de romani s-au indreptat spre inmatricularea in Bulgaria, din cauza acestei taxe pe care noi vrem s-o reglementam", a explicat ministrul.

Mihai Diac
 
Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si: „Rabla 2012” demareaza luni

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri