PE cere garanții că produsele vândute în UE nu au provocat defrișări

Parlamentul European a adoptat o nouă lege care obligă companiile să garanteze că produsele vândute în Uniunea Europeană nu au provocat defrișări sau degradarea pădurilor. 

Noile norme acoperă bunuri și produse derivate din bovine, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, mangal și hârtie tipărită. Drepturile omului și drepturile populațiilor indigene apar ca cerințe suplimentare.

Noua lege combate schimbările climatice și pierderea biodiversității, iar produsele reglementate sunt cele menționate mai sus, precum și produsele care provin din animale hrănite cu aceste mărfuri sau care conțin sau au fost fabricate folosind aceste mărfuri. Eurodeputații au reușit să extindă definiția conceptului de „degradare a pădurilor” și au adăugat pe lista produselor reglementate cauciucul, mangalul, produsele din hârtie tipărită și mai mulți derivați pe bază de ulei de palmier.

Comisia Europeană va clasifica țările sau regiuni ale acestor țări în funcție de criteriile de risc și produsele care provin din țări cu risc scăzut vor beneficia de o procedură simplificată în materie de diligență. Penalizările pentru nerespectarea normelor vor fi proporționale și disuasive, iar amenda maximă va trebui să fie de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală realizată în Uniunea Europeană de operatorul sau comerciantul care încalcă normele. Noua lege a fost adoptată cu 552 voturi pentru, 44 împotrivă și 43 abțineri.

Raportorul Christophe Hansen (PPE, Luxemburg) a declarat următoarele după votare: „Până acum, rafturile supermarketurilor noastre au fost prea adesea umplute cu produse acoperite de cenușa pădurilor tropicale arse și a ecosistemelor distruse irevocabil, care au nimicit modul de viață al populațiilor indigene. De prea multe ori, acest lucru s-a întâmplat fără știrea consumatorului. Sunt bucuros că, de acum înainte, atunci când își mănâncă ciocolata sau se bucură de cafeaua de dimineață, consumatorul european va putea fi sigur că nu este complice la defrișări fără să știe. Noua lege este esențială pentru lupta noastră împotriva schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității. Mai mult, ne va ajuta să depășim blocajul care ne împiedica să ne adâncim relațiile comerciale cu țările care ne împărtășesc valorile și ambițiile legate de mediu.”

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafață mai întinsă decât UE, au fost convertite din păduri în terenuri agricole între 1990 și 2020. Consumul UE reprezintă aproximativ 10 % din defrișările globale, iar uleiul de palmier și soia reprezintă mai mult de două treimi din total.

Citește și: Legi-cheie adoptate de Parlamentul European pentru atingerea obiectivului climatic 2030 

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia. 

spot_img

Ultimele știri