Conform unui raport al Comisiei Europene, datorita Sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje (RASFF), numeroase riscuri in materie de siguranta alimentara au fost evitate sau atenuate si controalele de siguranta garanteaza ca produsele noastre alimentare sunt sigure.
„Sistemul rapid de alerta al UE pentru alimente si furaje reprezinta un instrument esential, deoarece permite identificarea si eliminarea riscurilor de pe piata europeana. RASFF consolideaza increderea consumatorilor nostri in sistemul nostru de siguranta a produselor alimentare si a furajelor. In 2011, ne-am confruntat cu o serie de probleme grave, cum ar fi efectele accidentului nuclear de la Fukushima si crizele declansate de dioxina si de E.coli. UE a reusit sa faca fata acestor probleme, iar lectiile pe care le-am invatat cu totii ne vor ajuta, fara indoiala, sa actionam si mai eficient in viitor”, a declarat John Dalli, comisarul responsabil cu politica in domeniul sanatatii si al protectiei consumatorilor.
In 2011, au fost raportate 9 157 notificari in RASFF privind nerespectari ale legislatiei UE in domeniul alimentar, dintre care 617 se refereau la riscuri grave.
Majoritatea notificarilor erau notificari de urmarire (5 345), mai degraba decât noi notificari (3 812). Aceasta reflecta cresterea eficientei sistemului printr-o mai buna orientare si o mai ampla monitorizare.
Dintre cele 3 812 noi notificari: 3 139 se refereau la produse alimentare, 361 se refereau la furaje si 312 se refereau la materiale care vin in contact cu alimentele. Printre problemele raportate cel mai frecvent s-au numarat aflatoxinele din furaje, din fructele uscate si din fructele cu coaja lemnoasa si migratia substantelor chimice din ustensilele de bucatarie provenite din China.
Atenuarea riscurilor si gestionarea crizelor
In 2011, RASFF a jucat un rol-cheie in gestionarea a doua incidente grave in materie de siguranta alimentara: accidentul de la Fukushima si criza declansata de E.coli.
Criza declansata de E.coli a fost unul dintre cele mai grave focare epidemice cauzate de consumul de alimente contaminate din istoria UE cu peste 50 de victime, in principal in Germania. Un grup operativ format din specialisti a lucrat in permanenta pentru a identifica sursa focarului si pentru a facilita schimbul rapid de informatii care a permis autoritatilor din domeniul sigurantei alimentare sa reactioneze eficient si sa atenueze impactul sanitar si economic al crizei.
In urma scurgerilor radioactive de la centrala nucleara Daiichi din Fukushima in martie 2011, Comisia a solicitat statelor membre ale UE prin intermediul RASFF sa analizeze nivelurile de radioactivitate in furajele si in produsele alimentare importate din Japonia.
Comisia a adoptat o masura de precautie prin care a impus efectuarea unor controale anterioare exportului de catre autoritatile japoneze pentru toate furajele si produsele alimentare exportate din zona afectata, combinate cu controale aleatorii la punctul de intrare. Masurile continua sa se aplice in 2012 si sunt revizuite periodic.
Foto: healthandphysicaleducationteacher.com