Se alege cel mai tanar ranger al Romaniei

Pe 31 iulie, de Ziua Rangerului, se va alege cel mai tanar «ranger» al Romaniei. Pentru a primi acest titlu, cei 16 finalisti ai concursului Romania Junior Ranger vor avea de parcurs probe specifice meseriei de ranger : sa stie legislatia referitoare la ariile protejate, normele de comportament si ce putem face pentru a le proteja si nu in ultimul rand trebuie sa se descurce in diferite situatii pe care le vor intalni pe un traseu interactiv.

Etapa nationala se desfasoara pe parcursul a doua zile. In prima zi copii vor avea ateliere de pictura pe piatra si lemn, tema fiind elementele de flora si fauna intalnite in ariile protejate din Romania. Obiectele realizate vor fi expuse pe « Poteca Piticilor », poteca ce a primit acest nume pe 26 iunie si este poteca dedicata copiilor.

A doua zi, de Ziua Rangerului, copiii vor avea de parcurs un traseu interactiv prin padure, ghidati de ghicitori pe care vor reusi sa le dezlege doar daca au cunostinte temeinice despre natura si animale. Alaturi de ei vor fi rangerii Parcului National Piatra Craiului care ii vor indruma si care le vor explica ce inseamna cu adevarat aceasta meserie. Peste tot pe unde au umblat, rangerii romani au fost ambasadori respectati ai Romaniei.

“Meseria de ranger vine din istorie, din perioada regilor Angliei, cand rangerii erau paznicii parcurilor de vanatoare pentru ca nici atunci nu se vana haotic. Acum un ranger trebuie sa stie sa foloseasca GPS-ul, sa faca fotografii, masuratori, sa cunoasca psihologia omului, cum sa se poarte cu « infractorii », cum sa previna si apoi sa sanctioneze, pentru ca unii fura lemne pentru ca sunt saraci si asa au vazut de mici, altii culeg fructe de padure sau ciuperci cum au facut stramosii lor dintotdeauna“, a declarat Florin Halastauan, ranger al Parcului National Retezat.

Actiunile fac parte din proiectul “Romania Junior Ranger“, initiat de Asociatia Ecosophia, proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Proiectul are ca principal obiectiv educatia eco-civica prin copii, in special cea legata de conservarea ecosistemelor planetare, a habitatelor si speciilor de animale si plante.

Proiectul se desfasoara la nivel national in perioada mai – septembrie 2012, in parteneriat cu Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate si Administratia Parcului National Piatra Craiului.

Foto: drumetiimontane.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri