Producatorii: Piata romaneasca nu a aflat inca de ecomaterialele de constructii

In Romania nu exista inca o piata pentru materialele de constructii ecologice, produse din fibre naturale sau deseuri reciclate, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii (APMCR), Claudiu Georgescu. Producatorii, aflati la inceput, incearca sa le promoveze, schimband mentalitatea clientilor.

Majoritatea producatorilor prezenti la conferinta “Ecomateriale de constructii” se afla la inceput – au opt luni, un an, cel mult un an si jumatate de activitate in Romania. Cu toate acestea, au avut timp sa se confrunte cu problemele pe care le implica vanzarea unor produse fabricate din resturi de hartie sau de PET-uri.

Compania IMP Romania industrial produce materiale izolatoare din PET-uri si resturi textile. Din acestea din urma, compania produce fibre netesute, fetru, vata sau materiale izolante. Acestea sunt folosite in constructii, in industria mobilierului sau in confectii. Din PET-uri fabrica polistiren expandat, folosit de asemenea ca izolator. Beneficiile acestor materiale sunt, pe langa cele legate de mediu, faptul ca sunt durabile, elastice si nu sunt periculoase pentru sanatate, asa cum se dovedeste traditionala vata de sticla dupa cativa ani.
Daca o parte din textilele vechi pe care le foloseste compania provin din Romania, plasticul este importat in totalitate din PET-uri din Germania, Franta si Italia.

“In Romania nu se colecteaza plasticul asa cum ar trebui. In Germania, de exemplu, PET-urile se colecteaza separat pe culori – plastic verde la plastic verde, albastru la albastru etc. Dar pe romani nu ii intereseaza sa arunce plasticul separat, asa ca suntem nevoiti sa importam materia prima”, a declarat pentru Green Report un reprezentant al IMP Romania.

O problema de mentalitate

Pentru producatorii de izolatii din celuloza este ceva mai usor. Ei reusesc sa stranga toate deseurile din hartie de care au nevoie din Romania.

“Colaboram cu diverse firme si cu Remat, care ne aduc ziare, hartie si tot felul de alte tipuri de deseuri din hartie. Insa suntem la inceput si incercam sa promovam cat mai mult colectarea selectiva astfel incat, atunci cand o sa creasca cererea, sa putem face fata”, a explicat Crenguta Onisoru, reprezentanta firmei Fibratus Eco Wool.

Hartia care ajunge la companie este maruntita si tratata cu doua substante nepericuloase – borax si acid boric. Apoi, materialul rezultat este “suflat” pe pereti pentru a ajunge si in cele mai greu accesibile locuri. Izolatia din celuloza este ignifuga si este recomandata in special pentru constructii din lemn sau pentru mansarde de orice fel.

“Uneori, este mai usor sa alegi ceea ce cunosti deja decat sa cauti un produs nou, natural, care poate fi mai potrivit pentru nevoile locuintei tale. Noi incercam sa schimbam mentalitatea oamenilor, pentru ca sunt obisnuti cu materialele traditionale”, a adaugat Crenguta Onisor.

Reabilitarea termica, bula de oxigen pentru producatori

Chiar daca in prezent piata ecomaterialelor de constructii se afla la inceput, producatorii mizeaza pe programul de reabilitare termica.
“Anul trecut s-au reabilitat 27.000 de apartamente si s-au construit 35.000 de case noi. Asta inseamna 400.000 de metri cubi de polistiren expandat, in valoare de sapte milioane de euro, importat din strainatate, pentru ca Arpechim este intr-o stare grava. Este un semnal ca piata are un potential imens”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii.

Romania, tara “locuintelor verzi” din chirpici

Georgescu a mai adaugat ca, in Romania, 20% dintre locuinte sunt deja “eco”, deoarece sunt construite din chirpici, lemn si lut ars. Tara noastra ar fi astfel pe primul loc in UE la capitolul locuinte “verzi”. Cu toate acestea, adevarata provocare sunt constructiile publice, a adaugat acesta.

“Cladirile publice ar trebui sa fie un exemplu. Iar Guvernul sa adopte politici care sa incurajeze proiectele de constructii verzi, pentru ca avem deja exemple de succes precum Ambasada Americii sau Fabrica P&G de la Urlati, care ne-au aratat ca se poate”, a mai adaugat presedintele APMCR.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri